Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új remény a cukorbetegeknek a lassan gyógyuló sebekre

kategória: Diabétesz

Egy, a sebgyógyulással kapcsolatos új felfedezés hatására javulhat a lassan gyógyuló sebek kezelése a cukorbetegek és más páciensek esetében.

A Loyola Egyetem Orvosi Karának kutatói felfedezték, hogy egyes immunsejtek lassítják a sebgyógyulás folyamatát, így ezek kikapcsolásával gyorsítható lenne a gyógyulás. Dr. Elizabeth Kovacs sebészprofesszor és munkatársai azt találták, hogy az úgynevezett természetes ölő (natural killer) T-sejtek (NKT sejtek), melyek elpusztítják a daganatos és vírussal fertőzött sejteket, ugyanakkor lassítják a sebgyógyulás folyamatát.


A kutatók állatkísérletes modell segítségével vizsgálták az NKT-sejtek sebgyógyulásra gyakorolt hatását és kiderült, hogy az ilyen sejtekkel nem rendelkező egereknél nem tapasztalható ilyen hatás. "Bizonyítottuk, hogy a korai sebzáródás NKT sejtek hiányában sokkal gyorsabban ment végbe" - írták a szerzők a Journal of Surgical Research folyóiratban közzétett tanulmányban. "Azt is megfigyeltük, hogy az NKT-sejtek részt vesznek a sebgyógyulás korai szakában bekövetkező gyulladásos reakcióban."

Egyes állapotok, például a cukorbetegség és a fertőzések lelassítják vagy meggátolják a sebgyógyulást. A vizsgálatból kiderült, hogy ezért legalábbis részben az NKT-sejtek felelősek. Még nem ismert, hogyan lassítják az NKT-sejtek a folyamatot, a kutatók jelenleg antitestek segítségével próbálják meg inaktiválni az NKT-sejteket.

Animáció: HáziPatika.com

2010.04.25 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Aranyér: az idősek betegsége?

Az aranyér civilizációs betegség, amely a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás következménye. Az ötven felettieket ráadásul fokozottan érinti: minden második ember érintett.

tovább

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések