Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új oltóanyaggal az agytumor ellen

kategória: Daganatos betegségek, Gyógyszerészet

Egy új kísérleti vakcina drasztikusan növeli a glioblasztóma (GBM), vagyis a leghalálosabb agytumor túlélési idejét, derült ki egy amerikai tanulmányból. Az oltóanyag a glioblasztómát tápláló EGFRvIII nevű agresszív rákgént támadja meg - állítják a kutatók, és hozzátették, hogy a tanulmányukban résztvevő 18 beteg túlélési ideje a várt 15 hónap helyett 26 hónapra növekedett.

Médiatár főoldal
videó

"Bent volt a gombóc a fejemben"

"Bent volt a gombóc a fejemben"
A Journal of Clinical Oncology című folyóiratban megjelent cikk tárgyalja azt is, hogy az oltásban részesült betegek hosszabb ideig éltek állapotromlás nélkül (átlag 14,2 hónap). Kezelés nélkül ez az időtartam mindössze 6,3 hónap volt. A tanulmány eredményei kimutatták, hogy az oltóanyag "megsemmisítette a markert hordozó rákos sejteket egy kivételével az összes résztvevőnél" - mondta a szerző, Darell Bigner, a durhami Duke Egyetem Preston Robert Tisch Agytumor Centrumának munkatársa.

A vizsgált 35 fős csoportból 17-en kerültek a kontrollcsoportba, akik nem kaptak injekciót. Mindegyik résztvevőt megműtötték, sugárkezelést és kemoterápiát is kaptak. Az oltóanyagot a sugárzást követő egy hónap elteltével kezdték adagolni, és addig kapták, amíg hatásosnak bizonyult. A kutatók azt vették észre, hogy az oltóanyag immunválaszt stimulált a betegek mintegy felénél.  

A glioblasztóma a leggyakoribb agytumor-fajta. Az Egyesült Államokban évente durván 10 000 új esetet diagnosztizálnak. A betegek kilátásai rendkívül kedvezőtlenek, átlagosan csak egy év marad hátra számukra. Az adatok arra utalnak, hogy az immunválasz összefügg a hosszabb túlélési idővel, "de mivel csak kevés megfigyelést végeztünk, nem mondhatunk semmi biztosat" - tette hozzá a társszerző, Amy Heimberger, a houstoni Texas Egyetem MD Anderson Rákközpontjából, és további kutatásokat sürgetett.

Videó: HáziPatika.com

2010.10.21 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések