Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új módszerrel könnyebben diagnosztizálható az Alzheimer-kór

kategória: Alzheimer-kór, Neurológia

A gerincvelői folyadékban (liquorban) megjelenő bizonyos proteinek segítségével 90 százalékos pontossággal állítható fel az Alzheimer-kór diagnózisa, és nagy biztonsággal jósolható meg, hogy mely memóriazavarral küszködő betegnél alakul ki a betegség - derítette ki egy belga kutatócsoport, amely vizsgálatairól az Archives of Neurology című folyóiratban számolt be.

Az Alzheimer-kór progresszív, jellegzetes memóriavesztéssel, tájékozódászavarral, a magasabb kognitív funkciók károsodásával jellemezhető neurodegeneratív betegség, amely világszerte több mint 26 millió embert érint. Jelenleg csak a boncolás során állapítható meg teljes biztonsággal, hogy a beteg Alzheimer-kórban szenvedett-e vagy sem, az agyban lévő jellegzetes lerakódások (plakkok) és rostszerű szerkezetek (neurofibrilláris filamentumok) alapján. Az előbbi a béta-amyloid nevű fehérjéből képződik, utóbbiak pedig a tau-proteinből épülnek fel. A kórismézés kizárásos alapon folyik: a memóriazavar azon eseteit sorolják az Alzheimer-kórban szenvedők közé, akiknél kizárható a stroke (agyi érkatasztrófa), a tumor, valamint a súlyos alkoholizmus.

A Genti Egyetem kutatói, Geert De Meyerrel az élen, 416 felnőtt személy liquorját vizsgálták: köztük 114-en normális agyi funkcióval rendelkeztek, kétszáznál a demencia (elbutulás) előhírnökének tartott enyhe kognitív zavarok mutatkoztak, és további 102 egyén Alzheimer-kórban szenvedett.

A tudósoknak sikerült kimutatniuk a béta-amyloid és a tau-proteineket az Alzheimer-kórban szenvedő betegek 90 százalékánál. E fehérjék megjelentek az emlékezetkiesésben szenvedő személyek 72 százalékánál - ezek mindegyikénél öt év leforgása alatt kialakult az Alzheimer-kór. A betegségre jellemző proteineket kimutatták a normális agy funkcióval rendelkező személyek 36 százalékánál is.

"A kóros proteinek megjelenése a normális kognitív funkciókkal rendelkező személyek több mint harmadánál azt jelzi, hogy az Alzheimer-betegség kóros mechanizmusai már jóval a tünetek megjelenése előtt kifejtik hatásukat a szervezetben" - hangsúlyozta Geert De Meyer.

Animáció: HáziPatika.com

2010.08.19 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések