Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új módszer szervelőállításra

kategória: Gondolta volna?, Szív- és érrendszeri betegségek, Új termékek, szolgáltatások

A test bizonyos részeinek formálódása a pókok hálószövési folyamatához hasonlít - állapították meg az University College London kutatói, akik őssejtek és polimerek keverésével figyelték meg a párhuzamot. A tudósok úgy vélik, hogy a technológia ismerete minden eddiginél hatékonyabbá teheti a beültetésre szánt szervek megalkotását. Ennek bizonyítására vérereket állítottak elő egerek számára.

A laboratóriumi szervelőállításra több módszert is alkalmaznak. Az egyiknél egy szintetikus vázra építik a beteg saját sejtjeit, s ezt ültetik be a szervezetbe. Néhány páciens már ilyen húgyhólyaggal él. Másik módszer egy halott testéből kiemelt szerv megtisztítása a negatív sejtektől, amelynek a végén ugyancsak egy fehérjeváz marad, amelyre ráépíthetőek a beteg sejtjei. Sikerült már így új légcsövet előállítani.

A londoni szakértők által felfedezett "elektrospinning" technológia áthidalja a fehérjevázra történő sajátsejtépítés nehézségeit, mert a sejtek eleve bekerülnek a befogadó testébe. A beavatkozás egy sejteket és polimereket tartalmazó vegyülettel kezdődik, amelyben egy tízezer voltos elektromos tű segítségével rajzolódik ki a szál. "Úgy tudtuk formázni ezt a sejtekből és polimerekből álló szálat, mint ahogy a pók a hálóját - magyarázta dr. Suwan Jayasingh. - Matracszerű vastagságot sikerült elérni, amibe rögtön beágyazhatók a további sejtek."

Az elektrospinning technológiával a szálak forgástengely mentén történő keresztöltésével vérereket sikerült létrehozni úgy, hogy a tengely félig alámerült az élő sejtek táplálására szolgáló folyadékba. A Small című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján három elkülönült rétegből álló vérereket tudtak megalkotni.

"Jelenleg nincs olyan módszer, amellyel szervet lehetne létrehozni. De ezzel a technológiával lehetőség nyílik a hibásan működő szerv javítására" - mondta dr. Jayasingh. Elképzelése szerint például egy szívroham után lehetne rehabilitálni vele a szívet.

2013.08.31 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések