Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új módszer a fogszuvasodás felismerésére

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fog- és szájbetegségek, Gyermek-egészségügy

A betegek fogazatáról készült röntgenképek segíthetnek a betegség korai felismerésében - állítják indiai kutatók.

A kutatók szerint a röntgensugarak különböző hullámhosszait felhasználva felismerhetővé válik a fogszuvasodás már igen korai szakaszában is. A módszer segítségével a szuvasodás mértékéről is képet kaphatnak az orvosok. Az RMK szakértői szerint a módszer rendkívül hasznos lehet a fogorvoslásban, hiszen jelentősen megkönnyíti a diagnosztizálást és az orvosok munkáját.

A fogszuvasodás problémájával szinte mindenki szembesül legalább egyszer az élete során. A szuvasodás (amely bizonyos extrém esetekben akár halált is okozhat) első jeleinek felismerése most még egyszerűbbé válhat indiai kutatók fejlesztésének köszönhetően.

"A fogszuvasodás, azaz a 'romlott fog' egy fertőző betegség, amely szabályosan szétroncsolja a fog belső és külső szerkezetét - nyilatkozta R. Siva Kumar, az RMK Műszaki Egyetem elektronikai és kommunikációs részlegének munkatársa - A betegség fogfájást, a fogak elvesztését, állkapocsfertőzést és bizonyos súlyos esetekben akár halált is okozhat.

A fogszuvasodást savtermelő baktériumok okozzák, amelyek erjesztett szénhidrátokból (cukor, gyümölcscukor) táplálkoznak. A szájban lévő savak károsítják a fog szerkezetét, és így alakul ki a fogszuvasodás. A gyermekkori fogak elvesztésének leggyakoribb oka is a szuvasodás.

A fogszuvasodásnak két formája ismeretes: az egyik a fog felszínén, a másik a repedésekben és hasadékokban alakul ki. Az utóbbit igen nehéz felismerni és kezelni. A lyukas fogak korai felismerése kulcsszerepet játszik a későbbi kezelés sikerességének szempontjából, hiszen minél korábban vesszük észre a lyukat, annál valószínűbb, hogy a fog megmenthető.

Animáció: HáziPatika.com

2008.08.27 15:10:01

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések