Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új módszer a biológiai kor meghatározására

kategória: Öregedés

A biológiai kor eddiginél precízebb meghatározását teszik lehetővé a Kaliforniai Egyetem (San Diego) munkatársainak génszintű vizsgálatai. Köztudott, hogy nők tovább élnek, mint a férfiak, egyesek fiatalabbnak tűnnek, vagy legalábbis fiatalabbnak érzik magukat, mint a valódi életkoruk, és az öregedési folyamat befolyásolja a betegségekkel szembeni fogékonyságot is. Egyéni változatosságot mutat azonban az, ahogy biológiai óránk ketyeg.

A Molecular Cell novemberi számában bemutatott vizsgálat olyan markerekkel foglalkozott, melyek segítségével meg lehetne határozni a biológiai életkort. A témával korábban többen is foglalkoztak, például mérték a kromoszómák végén lévő telomer nevű szakaszokat, azonban ezek hossza nem csupán a kor előrehaladtával csökken, hanem más faktorok is befolyásolják, például a stressz.

Dr. Kang Zhang professzor és munkatársai inkább sejtek örökítőanyagai, a DNS metilációs mintázatára fókuszáltak. A metiláció során a DNS egyes bázisaihoz metilcsoportok csatlakoznak, így befolyásolják az adott génszakasz aktivitását. A kutatók 656 különböző korú egyéntől származó 485 ezer mintából vizsgálták a metilációs gyakoriságot, és a megállapításokat egy másik populáción tesztelték. Az eredmények szerint a metilációs állapot ("metilom") a kor előrehaladtával változik, ez pedig új lehetőséget nyújt a biológiai életkor megállapítására. A teljes genomot tekintve a metiláció az életkorral párhuzamosan csökken. Persze ez nem ilyen egyszerű, mivel a különböző szervek sejtjeiben is más mintázatot mutat a metiláció.

A kutatók következő lépésben annak meghatározását tervezik, a metilációs mintázat miként befolyásolja az egészségi állapotot meghatározó tényezőket.

2012.12.02 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések