Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új megközelítés az Alzheimer-kór korai kezelésére

kategória: Alzheimer-kór, Gyógyszerészet, Neurológia

Egy új típusú vegyülettel sikerült megakadályozni, hogy toxikus lerakódások képződjenek a kísérleti egerek agyában, mindezt a hasonló Alzheimer-kór elleni szerek mellékhatásai nélkül - közölték szerdán amerikai kutatók.

Médiatár főoldal
videó

Alzheimer-kór: gyógyszerszedés

Alzheimer-kór: gyógyszerszedés
Az új szer a gamma-szekretáz nevű enzim működését változtatja meg anélkül, hogy teljesen blokkolná azt.
Több gyógyszercég fejlesztett már ki gamma-szekretázt blokkoló szereket annak reményében, hogy azok megakadályozzák a béta-amiloid nevű fehérje kirakódását az agyban. Ez a folyamat ugyanis az idegsejtek pusztulásához vezet az Alzheimer-kór esetében, ám maga az enzim fontos szerepet játszik a sejtek alapműködésében is.
Steven Wagner kaliforniai kutatócsoportja több ezer molekulát elemzett, hogy olyat találjon, amely a megfelelő módon változtatja meg az enzim működését. A legígéretesebb vegyületeket génmódosított egérmodellen vizsgálták, amelyek agyában alzheimeres fehérjeplakkok képződnek.
Végül találtak egy molekulát, amely megakadályozta a lerakódások képződését az agyban, ám nem befolyásolt más agyi folyamatokat. Ez lett az NGP555-ös vegyület.
TIPP

Szeretne többet tudni a témáról? Nézze meg az Alzheimer-korról szóló rovatunkat!


A kutatók reményei szerint hamarosan humán próbákat is kezdhetnek a potenciális gyógyszermolekulával.
A tanulmány a Neuron című szakfolyóiratban jelent meg.

Videó: HáziPatika.com

2010.09.15 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Így kezelhetjük a visszérproblémákat

Ha már kialakultak a visszeres problémák, a betegség súlyosbodásának és a későbbi szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében érdemes mielőbb megkezdeni a kezelést. A legjobb eredmény általában a terápiás lehetőségek kombinációjával érhető el.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések