Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A koleszterinszint csökkentésének új útja

kategória: Koleszterin

Az érelmeszesedés, mely a szív- és érrendszeri betegségek és halálozások legfőbb oka, igen szoros kapcsolatot mutat az elfogyasztott koleszterin mennyiségével, illetve az emiatt létrejövő, szívet és ereket érintő gyulladással. Mindazonáltal a Kaliforniai Egyetem (San Diego) munkatársai az Egyesült Államok több régiójában végzett kutatásukra alapozva kijelentették, hogy a kapcsolat mégsem annyira egyértelmű: a koleszterin egyik előalakja még gátolja is a gyulladásos választ. Ez a molekula lehet a legújabb érelmeszesedés ellenes módszer célpontja.

A gyulladás során az immunrendszer meghívja a takarítósejteket (orvosi szóval makrofágokat), melyek amellett, hogy felveszik az elpusztult szövetelemeket, a koleszterint is elraktározzák. Egyes ilyen falósejtek képesek feldolgozni a zsírt, másokban azonban felhalmozódik, mintegy habos jelleget kölcsönözve nekik - ezek a sejtek ezután folyamatosan stimulálják az immunrendszert. A gyulladás és a koleszterin-felhalmozódás együttesen vezet az érelmeszesedéshez.

Dr. Christopher Glass és munkatársai arra keresték a választ, hogy egyes makrofágok miért nem képesek megszabadulni a koleszterintől. A Cell legutóbbi számában bemutatott egérkísérleteik során meglepő megállapításokat tettek: egyrészt a habsejtek kialakulását gátolni lehet egyes gyulladásban érintett gének gátlásával, másrészt a deszmoszterol nevű koleszterin-előalak alkalmas erre a feladatra. A makrofágok aktiválásában kiemelt szerepe van bizonyos receptoroknak, a deszmoszterol pedig pontosan az ebben érintett gének kifejeződését gátolja meg - a molekula normál szerepe tehát a koleszterin-egyensúly beállítása lehet.

A felfedezés új irányt adhat a koleszterincsökkentésnek, egy deszmoszterolhoz hasonló szintetikus szer ugyanis kedvezően befolyásolná a szintet. Ráadásul a kutatók azt is megállapították, hogy az 50-es években fejlesztett koleszterinszintézist gátló szer, a triparanol növeli a deszmoszterol szintjét. A kérdések tisztázásáig még számos klinikai vizsgálat szükséges.

2012.10.09 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések