Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A koleszterinszint csökkentésének új útja

kategória: Koleszterin

Az érelmeszesedés, mely a szív- és érrendszeri betegségek és halálozások legfőbb oka, igen szoros kapcsolatot mutat az elfogyasztott koleszterin mennyiségével, illetve az emiatt létrejövő, szívet és ereket érintő gyulladással. Mindazonáltal a Kaliforniai Egyetem (San Diego) munkatársai az Egyesült Államok több régiójában végzett kutatásukra alapozva kijelentették, hogy a kapcsolat mégsem annyira egyértelmű: a koleszterin egyik előalakja még gátolja is a gyulladásos választ. Ez a molekula lehet a legújabb érelmeszesedés ellenes módszer célpontja.

A gyulladás során az immunrendszer meghívja a takarítósejteket (orvosi szóval makrofágokat), melyek amellett, hogy felveszik az elpusztult szövetelemeket, a koleszterint is elraktározzák. Egyes ilyen falósejtek képesek feldolgozni a zsírt, másokban azonban felhalmozódik, mintegy habos jelleget kölcsönözve nekik - ezek a sejtek ezután folyamatosan stimulálják az immunrendszert. A gyulladás és a koleszterin-felhalmozódás együttesen vezet az érelmeszesedéshez.

Dr. Christopher Glass és munkatársai arra keresték a választ, hogy egyes makrofágok miért nem képesek megszabadulni a koleszterintől. A Cell legutóbbi számában bemutatott egérkísérleteik során meglepő megállapításokat tettek: egyrészt a habsejtek kialakulását gátolni lehet egyes gyulladásban érintett gének gátlásával, másrészt a deszmoszterol nevű koleszterin-előalak alkalmas erre a feladatra. A makrofágok aktiválásában kiemelt szerepe van bizonyos receptoroknak, a deszmoszterol pedig pontosan az ebben érintett gének kifejeződését gátolja meg - a molekula normál szerepe tehát a koleszterin-egyensúly beállítása lehet.

A felfedezés új irányt adhat a koleszterincsökkentésnek, egy deszmoszterolhoz hasonló szintetikus szer ugyanis kedvezően befolyásolná a szintet. Ráadásul a kutatók azt is megállapították, hogy az 50-es években fejlesztett koleszterinszintézist gátló szer, a triparanol növeli a deszmoszterol szintjét. A kérdések tisztázásáig még számos klinikai vizsgálat szükséges.

2012.10.09 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések