Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új leptospira törzset találtak az Amazonasban

kategória: Fertőző betegségek

Újabb halálos, fertőzött vízzel terjedő betegséget okozó baktériumtörzset fedeztek fel az Amazonas-folyó perui szakaszában, jelentették be kutatók kedden. Ez az új kórokozó akár a régió leptospirosisos eseteinek 40 százalékát is okozhatja.

A leptospirosis állatokról emberre terjedő betegség, melynek legfőbb tünetei és szövődményei sok más mellett a sárgaság, veseelégtelenség és tüdővérzés. Évente tízmilliókat érint, de leggyakrabban a trópusokon fordul elő. A diagnózis nem könnyű, mivel a tünetek széles skálán mozognak, a halálozási arány azonban akár a 20-25 százalékot is elérhetik egyes vidékeken.

"Ez a törzs alapvetően más tulajdonságokkal rendelkezik" - nyilatkozta az ezzel foglalkozó tudományos közlemény szerzője, Joseph Vinetz (Kaliforniai Egyetem, San Diego-i Fertőző Betegségek Részleg). "Véleményünk szerint betegek százait ez a kórokozó fertőzte meg, ami annyira egyedi, az általa okozott betegségre jellemző ellenanyagok nem reagálnak a leptospirosist szűrő hagyományos tesztekre." Vinetz és munkatársai egy perui kutatómunka során azonosították az új törzset. Iquitos régióban lázra panaszkodó betegeket vizsgáltak és kezeltek. Megállapították, hogy a vizsgált 881 beteg 41 százalékának vérében olyan ellenanyagok keringtek, melyek csak az új baktériumtörzsre reagáltak. Eszerint a leptospirosis előfordulása sokkal gyakoribb, mint azt eddig gondolták.

"Ez a megfigyelés a világ más tájain is rendkívül hasznos lehet, különösen ott, ahol a leptospirosis gyakori betegség lehet, mivel a pontos diagnózis érdekében fontos, hogy tudják, milyen Leptospira törzs okozta a fertőzést" - magyarázta Vinetz. Az eredményeket a Neglected Tropical Diseases-ben tették közzé, a Public Library of Science-en.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.04.03 15:38:41

forrás: Medipress


Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések