Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új lehetőségek a méhnyakrák kezelésében

kategória: HPV, Nőgyógyászat

A legtöbb méhnyakrákos megbetegedésért felelős vírus egy komoly gyengeségét tárták fel nemrég kutatók, így most új távlatok nyíltak a betegség kezelésében.

A humán papillomavírus (HPV) számos rákbetegség kialakulásával kapcsolatba hozható, neve mégis leggyakrabban a méhnyakrákkal kapcsolatban merül fel. A vírus számos védekező és rejtőzködő mechanizmusa lévén képes az életben maradásra. A Leedsi Egyetem kutatói szerint a vírus egyik ilyen mechanizmusa során különösen sérülékeny, és a jövőbeni terápiás kezelések kidolgozása során ezt szeretnék kihasználni.

A vírusok sejtekbe való bejutásuk során a saját növekedésüket és szaporodásukat serkentő fehérjéket termelnek, a szervezet immunrendszere pedig normális esetben ezeket a fehérjéket támadja meg és pusztítja el.

"A HPV egy fehérjét, az E7-et használja, hogy elrejtőzzön a szervezet immunreakciókért felelős T sejtjei elől - magyarázza Dr. Graham Cook, a Leedsi Molekuláris Gyógyászati Intézet kutatója - Így a már fertőzött sejteket az immunrendszer nem észleli."

"A T sejtek normális esetben képesek felismerni és elpusztítani az idegen molekulákat - nyilatkozta Dr. Eric Blair, az egyetem biológiai tudományokért felelős professzora - A HPV azonban az E7 fehérje segítségével képes megkerülni ezeket az immunreakciókat. A jövőben tehát olyan gyógyszereket és eljárásokat kell kifejlesztenünk, amelyek kiiktatják ezt a fehérjét, így a vírus védtelen lesz a szervezet immunrendszerétől."

Az új felfedezés segítségével a tudósok remélik, új terápiás gyógymódokat dolgozhatnak ki a méhnyakrák ellen.

"A humán papillomavírus egy igen összetett kórokozó, és még csak most kezdjük igazán megérteni a működési mechanizmusait. Ennek ellenére reméljük, hogy hamarosan sikerrel vehetjük fel a harcot a vírussal, és az általa okozott betegségekkel" - nyilatkozta a Yorkshire Rákkutató Központ vezetője, Dr. Elaine King.

2008.04.02 13:08:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ne nyugodjon, alkosson!

Vajon megőrizhetjük-e szellemi frissességünket, ha időskorban is alkotunk, kreatív elfoglaltságokat találunk magunknak? Éljünk tevékeny életet, legyen részünk az alkotás örömében, hogy elkerüljük az üres hétköznapokat, s értelmet leljünk a...

tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések