Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Közelebb az ekcéma gyógyításához

kategória: Bőrgyógyászat

A Ctip2 nevű fehérje felelős a szervezet zsíranyagcseréjéért, ezen keresztül befolyásolva a bőr hidratáltsági állapotát. Ekcémás és pikkelysömörös betegekben azonban a fehérje rosszul működik, ami hozzájárulhat a betegségre jellemző tünetek megjelenéséért.


Az Oregoni Állami Egyetem felfedezése alapvetően befolyásolhatja az ekcéma kezelését: a száraz, gyulladt, hámló bőrelváltozás kialakulását a Ctip2 nevű molekula hibás működése segíti elő. Régóta ismert, hogy a Ctip2 a szervezet zsíranyagcseréjét befolyásolja, és így segít fenntartani a bőr egészségi állapotát. Az új megállapítás szerint a rossz működés következtében a bőr nem megfelelő hidratáltsága miatt alakul ki az ekcéma egy formája, ugyanis a száraz bőr megkönnyíti az allergének bejutását.

Az ekcéma kezelésére jelenleg nem áll rendelkezésünkre megfelelő gyógymód, de a helyzeten akár változtathat is a PLoS ONE oldalain bemutatott tanulmány. A statisztikák szerint a betegség az iskoláskorú gyermekek 20, míg a felnőttek 10 százalékát érinti - egyesek ugyanis képesek kinőni a betegséget.

Az újabb kutatások arra mutattak, hogy az állapot ételallergénekhez vagy pollenekhez köthető. A bőrszárazság tüneti kezelése nedvesítő krémek használatából vagy erős szteroidok alkalmazásából áll, ez utóbbiaknak azonban számos káros mellékhatásuk van.

Animáció: HáziPatika.com

2013.01.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kisimult arccal

A "csodaszerek", a kozmetikumok, a masszírozás, a barátnők jótanácsai, a szépségvitaminok, csak ideig-óráig oldják meg a bőr kisimulását, de ha a tükörből már tényleg nem az néz vissza, akit szeretnénk, döntenünk kell a következő lépésről.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések