Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új kutatási eredmények a cukorbetegség kezelésében

kategória: Diabétesz, Gyógyszerészet

A kutatás eredményei általános hiedelmeket cáfolnak meg a nem-inzulinos diabéteszes gyógyszerekkel kapcsolatban - közölte Dr. Arthur Swislocki (Veterán Ügyek Észak Kaliforniai Egészségügyi Ellátórendszere, Martinez).

A szájon át szedhető antidiabetikumok a vércukorszint szabályozását segítik olyan pácienseknél, akiknek a szervezete még termel valamennyi inzulint, ami a 2-es típusú diabéteszre is jellemző lehet.

"Általánosságban mind a betegek, mind az orvosok úgy gondolják, hogy az orális antidiabetikumok hosszú távú használata nem lehetséges, mivel ezek a szerek idővel elvesztik hatékonyságukat, ahogy a páciens hasnyálmirigyének inzulintermelése romlik. Adataink azt sugallják, hogy egyes betegek évekig jól tudják szabályozni glükóz szintjüket nem-inzulinos, orális antidiabetikumok alkalmazásával"- közölte Swislocki.

A kutatás eredménye jó hír azok számára, akiknek gyógyszeres terápiára van szükségük a 2-es típusú cukorbetegség kezeléséhez, közölte Swislocki.

"Elképzelhető, hogy késleltetni tudják, vagy el is kerülhetik az inzulin használatát" - tette hozzá a szakember.

Egyesek a tablettákat részesítik előnyben az inzulin injekciókhoz képest, mert könnyebben alkalmazhatóak vagy, mert félnek az injekció tűtől vagy az alacsony vércukorszinttől, amit okozhat az inzulin terápia is.
Swislocki és munkatársai 191 veterán (188 férfi és 3 nő) egészségügyi adatait vizsgálta meg 2-es típusú diabéteszükkel kapcsolatban, akik 1992 óta részesülnek kezelésben és a következő 15 évben követéses vizsgálatban vettek részt.

Közülük 96 fő kizárólag orális szerekkel kezdte a kezelést. A kutatók azt találták, hogy a betegek 55 százaléka (a 96-ból 53 fő) 15 évvel később is alkalmazta ezeket a szereket, amellyel jó vércukor szabályozást tudtak elérni. A hosszú távú vércukorszintet jelző hemoglobin A1c az átlagosan 8 százalékról körülbelül 7 százalékra csökkent ezen csoportban 15 évvel később. A 96 beteg 45 százaléka inzulinra váltott, vagy önmagában, vagy orális szerekkel kombinálva. A felmérés kezdetén a diabétesz tartalma hasonló volt ezen betegek és azok között, akik mindvégig csupán orális szereket szedtek. Ugyanakkor ez utóbbiaknak kezdetben alacsonyabb A1c szintjük volt, és kevésbé voltak elhízva a másik betegcsoporthoz képest - írták a szerzők. Emellett nagyobb valószínűséggel voltak fehér bőrűek.

Korábbi kutatások azt mutatják, hogy a kisebbségeknek rosszabb vércukor szabályozásuk van a fehérekhez képest. Swislocki szerint az orális antidiabetikumoknak a kutatásuk során megfigyelt hosszú távú hatékonysága a ma elérhető szerek szélesebb körét tükrözi a 15 évvel korábbiakhoz képest. Így tehát, ha egyféle típusú szer kevésbé lett hatékony, más típusú szereket is be lehetett vonni kombinációként. A kutatás ugyanakkor nem foglalkozott specifikusan avval, hogy az orális antidiabetikumok hosszabb idővel elvesztik-e vagy sem hatékonyságukat, közölte Swislocki. Ehelyett főként a Veterán Ügyek közellátásban dolgozó orvosainak receptfelírási szokásait követte nyomon. "A szerek hatékonyságáról óvatosan kell levonni a következtetéseket."

Animáció: HáziPatika.com

2008.06.18 09:10:01

forrás: Medipress


Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.


Szponzorált hirdetések