Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új könyv az öregedésről - hogyan éljünk minél tovább jól?

kategória: Öregedés, Új termékek, szolgáltatások

Az öregedésről megjelent seregnyi könyv közül nemcsak azért emelkedik ki dr. Róbert László "A hosszú élet titkai" című műve, mert a Budapesten született, de 1949 óta Franciaországban élő szerző több mint fél évszázada kutatja az öregedés mibenlétét, ekképp saját eredményeivel is megismerteti az olvasót, hanem az is érdekfeszítő olvasmánnyá teszi munkáját, hogy fellelhetők benne mindazok a bölcsességek, amelyekkel egy csaknem kilencvenéves, szellemileg teljesen friss ember büszkélkedhet.
Ezt azért kell hangsúlyozni, mert az öregedésről igazán hitelesen csak olyan orvos tud írni, akinek nemcsak szakirodalomból vagy öreg pácienseinek elbeszéléséből származnak az ismeretei, hanem az életében szerzett tapasztalataiból is. S aki nemcsak sodortatja magát az élettel, hanem oda is figyel a történéseire, mert ezáltal olyan információk birtokába jut, amelyeknek nagy hasznát veheti további élete során - olvasható a könyv ajánlójában.

Róbert doktor könyve a fiatalos öregedésről szól, arról, hogy az ember öregedő korában is fiatalos maradhat és viszonylag jó egészségi állapotnak örvendhet, ha betart bizonyos egyszerű életviteli szabályokat, amelyeket az öregedés biológiájában és medicinájában járatos személyek ajánlanak, nem pedig a manapság divatos anti-aging ama képviselői, akik valószínűtlen ígéretekkel viszik tévútra az embereket. A haláláig "makkegészséges öregember [azonban] olyanok agyszüleménye - írja a szerző -, akik geriátriai [öregkori betegségekkel foglalkozó] rendelőnek még csak a közelében sem jártak".

Ha arra nem számíthatunk is, hogy megérjük a bibliai Methusélah (Matuzsálem) kilencszázhatvankilenc életévét, abban igenis reménykedhetünk - mint azt Róbert doktor többször is említi könyvében -, hogy jóval a nyugdíjkorhatár feletti életkor adasson meg nekünk erőben és egészségben. Ennek egyebek között a világot
járó nyugdíjaskorúak és a százévesek számának gyors növekedése is ékes bizonyítéka.

Az életviteli szabályok közül Róbert doktor elsőként a szellemi leépülés megelőzését tárgyalja, amelyben a folyamatos agytornának (olvasásnak, beszélgetésnek stb.) és - ha van rá mód - a szakmai tevékenység folytatásának tulajdonít fontos szerepet. Nem kevésbé megszívlelendők azok a tanácsai, amelyek a káros szenvedélyektől (elsősorban a dohányzástól és az italozástól) való tartózkodásra buzdítanak. De a hosszú, egészséges életnek szerinte az is feltétele, hogy az ember egészségesen étkezzen, ügyeljen testi higiéniájára, óvakodjon a balesetektől, legfőképp az eleséstől, és szem előtt tartsa a rendszeres orvosi vizsgálatokon való megjelenést, valamint a családi és a társadalmi életben való tevékeny részvételt. Nagy erénye könyvének, hogy egyetlen bűvös receptet sem ad, hiszen a szenzációsnak kikiáltott módszerek az idő múlásával általában csalódást okoznak.

Sajnos, az öregedés sebezhetővé is teszi az embert, s megkönnyíti a korral és az öregedő szervezet változásaival járó betegségek kialakulását. Az öregedés kutatói és a korosodó emberek hozzá kell szokjanak ahhoz, hogy az életévek múlásával különböző betegségek támadhatnak, amelyek közül a csont-, az ízületi és a szív-ér rendszeri bántalmak (csontritkulás, az ízületi porc kopása, érelmeszesedés, szívinfarktus stb.), valamint a rosszindulatú daganatok a leggyakoribbak. Róbert doktor sorra veszi könyvében az időskorúak főbb betegségeit, amelyeknek nemcsak az okáról és a lefolyásáról, hanem a velük járó panaszok enyhítéséről is szól. Sőt, egyiknél-másiknál a megelőzés lehetőségeit is megemlíti.

Végezetül azt is számba veszi, hogy mit tehet a tudomány a hosszú és boldog életért. Szűkszavú válasza így hangzik: "sokat, de nem mindent". Biztatónak tartja, hogy világszerte nagy reményekre jogosító kutatások folynak az öregedés folyamatának lassítására. "A modern orvostudomány eredményeire támaszkodó emberi találékonyságot" véli a legjobb eszköznek arra, hogy "minél több embernek adasson meg a lehető leghosszabb, betegségek nélküli és boldog élet".

2010.05.23 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések