Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az emlőrák ritka, de agresszív típusa

kategória: Daganatos betegségek

A gyulladásos emlőrák esetén nem működnek a hagyományos diagnosztikai és kezelési módszerek. Ez a daganat az összes emlőrák 1-5 százalékát teszi ki, és sajnálatosan a hagyományos mammográfiás szűrővizsgálat nem elég hatékony a felismerésben, a szokványos kezelési módszerek sem képesek a maradéktalan gyógyításra. "A betegség gyorsan, néhány hét alatt alakul ki - állítja Dr. Massimo Cristofanilli professzor, a Fox Chase Rákközpont (Philadelphia) munkatársa. - Ez a fajta daganat képes gyorsan áttéteket adni a nyirokcsomókba és más szervekbe is."


Mindazonáltal a daganat pontos okára idáig nem derült fény. A forrás általában a tejmirigyek kivezetőcsövét borító hám, mely gyorsan ráterjed más területekre. A tünetek közül az érintett terület pirossága és váladékozása emelhető ki - ugyanezen tünetek főként gyulladásban láthatók. A bőr mutathat narancsos elszíneződést is. A váladékozás oka a nyirokerek elzáródása. Feltűnő lehet az is, hogy a melltartó hirtelen túl kicsinek bizonyul. "Ilyen esetben érdemes azonnal orvoshoz fordulni - figyelmeztet Dr. Naoto Ueno, a Texasi Egyetem professzora. - Az első diagnózis általában az emlő fertőzés miatti gyulladásos megbetegedése, de ha a tünetek kéthetes antibiotikumos kezelésre sem javulnak, szóba jöhet a gyulladásos emlőrák is, és érdemes szövetmintát venni az érintett területről."

A legpontosabb diagnózist ugyanis a szövettani vizsgálat adja, melynek mihamarabbi elvégzése kritikusnak bizonyulhat a beteg további sorsa szempontjából. A 4-es stádiumú emlőrák esetén (amikor a daganat távoli szervekre, például tüdőre vagy agyra terjed) várható ötéves túlélés még a legkorszerűbb kezelési módszerek esetén is igen szerény a többi emlőráktípussal szemben: csupán 30-40 százalék.

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - arról, hogy miért érdemes kiváltani a Start Extra-kártyát

A történelemkönyvünkben volt egy korabeli fénykép arról, ahogy láthatóan polgári öltözetű férfiak utcát sepertek, vagy havat lapátoltak? - már nem emlékszem, és nincs is kedvem utána nézni. A világgazdasági válságról szólt a lecke. A múlt századiról.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések