Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új influenza-gyógyszer a láthatáron

kategória: Nátha-influenza

Az influenzafertőzés egyik szövődménye a vírusellenes immunválasz következménye: a TLR4 nevű receptor ismeri fel a kórokozót, és a reakció a tüdőállomány károsodását vonhatja maga után. Dr. Stefanie Vogel professzor és a Marylandi Egyetem munkatársai már rágcsálókon tesztelik az Eritoran nevű szert, mely a szóban forgó problémát hivatott kivédeni.


A szer már a normális esetben halálos mennyiségű kórokozó esetén is javította a kísérleti egerek túlélését, és az alkalmazást követő hatodik napon orvosolta a fertőzésre jellemző tüneteket. Az Eritoran hatékonyan kezeli a vírusfertőzést, és képes megelőzni a tüdőkárosodást okozó immunválaszt is.

Egy-egy influenzajárvány világszerte 3-5 millió esetet jelent, évente mintegy 250-500 ezren vesztik életüket ennek kapcsán. A vírus könnyen esik át mutáción, az új variánsok megjelenése szezonális rendszerességet mutat. A felső légutakban kezdődő fertőzés súlyosabb esetekben kórházi ellátást is szükségessé tehet, főként az idősebb, krónikus társbetegségekkel sújtottak körében. A helyzeten javítani kívánó Eritoran (fejlesztési kódja: E5564) egy TLR4-gátlószer, az állatok igen jól tolerálták. Nemcsak az állatok halandósági arányát csökkentette le, hanem tüneteket is csillapította, valamint a tüdőszövődmények kialakulását is gátolta.

Animáció: HáziPatika.com

2013.05.10 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések