Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új gyógyszerrel gyorsan lehet majd fogyni?

kategória: Elhízás, Gyógyszerészet

"Statisztikailag igen jelentős súlyvesztést értünk el úgy, hogy a vizsgálatban résztvevők se nem diétáztak, se nem mozogtak. A súlyvesztés gyors volt és mindössze két hét alatt következett be" - mondta el Dominic P. Behan, a gyógyszert gyártó Arena Pharmaceuticals társalapítója és tudományos vezetője.

A kutatók azt remélik, hogy az új, kísérleti fázisban lévő fogyasztótabletta új fegyver lesz az elhízás elleni harcban, miután a gyógyszer a II. fázisú vizsgálatokban is jól szerepelt.
Behan szerint a III. fázis vizsgálatai folyamatban vannak és 2009 végére talán benyújthatják engedélyezésre a szert az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala felé.

Az amerikaiak kétharmada túlsúlyos vagy kövér, az elhízás olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a szívbetegség, daganatok, stroke, ízületi betegségek és a II-es típusú cukorbetegség. Dr. Stuart Weiss, a new yorki Langone Egészségügyi Központ docense szerint az elhízás népbetegség és hamarosan a cukorbetegség is az lesz. A diéta és a mozgás jól bevált a túlsúly ellen, ám nagyon kevesen tudják tartani ezt az elért súlyt.

Egyes fogyasztótabletták már hozzáférhetők a piacon, ám jelentős mellékhatásaik vannak. Az 1997-ben a szívvel kapcsolatos mellékhatások miatt a forgalomból kivont Fen-phen a szerotoninreceptorokra hatott, mind az agyban, mind a szívben, így egy olyan vegyületet kellett előállítani, amely csak az agy hipotalamusz nevű régiójában található 2c receptorra hat, a szív 2b receptoraira nem. Ez a vegyület lett a lorcaserin.

A II. fázisú vizsgálatok során 469 olyan embert vizsgáltak, akik BMI-je 30 és 45 közé esett. A lorcaserint szedő csoport jelentősen nagyobb súlytól szabadult meg, mint a placebót kapó kontrollcsoport. A magasabb dózist szedőknél a csípőbőség és a koleszterinszint is csökkent, emellett a szívultrahang-vizsgálatuk is normál eredményt hozott.

"A lorcaserin úgy tűnik, kicsivel jobb, mint a többi fogyasztószer" - mondta el Weiss.

2008.12.17 10:14:17

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább


Szponzorált hirdetések