Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új gyógyszer szívritmuszavarok ellen

kategória: Gyógyszerészet, Szív- és érrendszeri betegségek

Ígéretes eredményeket hozott a dronedarone a klinikai kipróbálás utolsó fázisa során egy gyakori szívritmuszavar kezelésében - írja a New England Journal of Medicine februári száma.

A pitvarremegés, más néven pitvarfibrilláció szívritmuszavar fokozza a vérrögképződés veszélyét, ami az agyi verőerek eltömeszelése következtében akár szélütést is okozhat. A mostani nemzetközi vizsgálatba 2301 pitvarfibrillációval diagnosztizált beteget vontak be. A dronedarone 24 százalékkal csökkentette a szélütés, szívroham, vagy más betegségek miatt szükséges kórházi felvételek számát a placebohoz képest. A résztvevők mintegy 30 százaléka hagyta abba a vizsgálat folyamán (átlagosan 21 hónap elteltével) a gyógyszer szedését, az arány a placebo csoportban is hasonló volt.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal márciusban fog dönteni a gyógyszer végleges engedélyezéséről, egyelőre előzetes vizsgálati engedélyt adtak ki rá. Dr. Richard L. Page, a vizsgálatban résztvevő Washingtoni Orvostudományi Egyetem kardiológia klinikájának vezetője úgy véli, nem lesz gond az engedélyeztetéssel. A szakirodalom megbízhatónak és hatékonynak találta a szert, jelentette ki.

A pitvarfibrilláció minden huszadik 65 év feletti amerikait érinti, 85 éves korra az előfordulása pedig már tízből egy. Jelenleg béta-blokkolókkal és kalciumcsatorna-gátlókkal kezelik.

A dronedarone a számos súlyos mellékhatása ellenére is széles körben alkalmazott amiodarone kémiai származéka. Az amiodaron jódtartalma pajzsmirigyproblémákat okozhat, ráadásul a hatás kialakulása is elhúzódó. A megfelelő vérszint eléréséhez viszonylag nagy adagokat kell eleinte szedni. Ezzel szemben a dronedarone két korábbi vizsgálat szerint is megbízhatónak bizonyult a pitvarfibrilláció kezelésében, és más kezeléshez képest kétszeresére - 53 napról 116 napra - növelte a ritmuszavar visszatérésének időtartamát. Az új szerrel kapcsolatos összes vizsgálatot támogatja a gyártó óriás gyógyszercég.
Egyik kutatás során megállapították, hogy a pitvarfibrilláció mellett szívelégtelenségben is szenvedő betegeknél magasabb lett a halálozás. Az orvosok egyelőre óvatosan fogalmaznak, a hosszú távú mellékhatásokról ugyanis még nem sokat tudni, ám örülnek a szűkös kezelési lehetőségek esetleges bővülésének.

Animáció: HáziPatika.com

2009.02.19 11:16:21

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések