Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új gyógyszer az Alzheimer- és a Parkinson-kórosok reménye

kategória: Alzheimer-kór, Gyógyszerészet, Neurológia

Az Alzheimer- és a Parkinson-kór, valamint többféle agyi betegség is kezelhető egy új típusú gyógyszerrel - állítják angol kutatók. A szakemberek ugyanis egereken végzett kísérlet alapján kimutatták, hogy meg lehet állítani az agysejtek elhalását - számol be a BBC.


A kutatás reményt ad arra, hogy más betegségek esetében is lehet alkalmazni a módszert, és meg tudják akadályozni az agysejtek elpusztulását. Ez reményt ad a neuro-degeneratív betegségek kezeléséhez.

A Leicester Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az egerekben a betegségek következtében hogyan pusztulnak el az agysejtek. Azt találták, hogy a rossz konformációjú fehérjék száma ilyenkor megemelkedik az agyban, a sejtek pedig úgy reagálnak, hogy az összes új fehérje termelődését megpróbálják leállítani.


Hasonló trükkel próbálják a kutatók megakadályozni ezek terjedését, mint amikor egy vírussal fertőznek meg valakit a betegség megelőzése érdekében - megakadályozva az új fehérje termelődésének leállását. A kutatás egyelőre kísérleti fázisban van, és még csak egereken végeztek kísérleteket, de reményt adhat a további kezeléseket illetően.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.10 00:02:00

forrás: OrientPress Hírügynökség


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A "tanult" beteg

Nem is hinnénk, hogy mennyi korosodó embert érint hazánkban a csontritkulás. K. Mária 64 éves nyugdíjas több éve tudja, hogy az ő csontjai is törékenyebbek az átlagnál. Ő azonban nem folytatott strucc-politikát, hanem igazi "tanult" beteggé képezte...

tovább

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!


Szponzorált hirdetések