Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új gyógyszer a szklerózis multiplex kezelésében

kategória: Neurológia

A szer megfelezte a kétéves kiújulási arányt - olvasható a New England Journal of Medicine legújabb számában. Tesztelésével két klinikai vizsgálat is foglalkozott. A tablettából naponta kétszer kellett bevenni egyet-egyet. A BG-12 nevű kísérleti gyógyszer egyrészt lassította a betegség rosszabbodását, másrészt különbség adódott a placebóval kezelt csoporthoz képest: a visszaesés a gyógyszeres csoportban 44 százalékos volt, szemben a placebo 51 százalékával. Dr. Robert Fox (Mellen Központ, Cleveland Klinika) szerint a szer jól tolerálható, és biztonságosnak tekinthető, vagyis nem kell járulékos fertőzésekkel vagy rosszindulatú daganatos betegségekkel számolni.


A szklerózis multiplex autoimmun hátterű betegség, melynek során az immunrendszer a központi idegrendszerben lévő idegrostok ellen fordul. A fő tünetek az agyat, a gerincvelőt és a látóideget érintik. Jelentkezhet fáradtság, lábbénulás, egyensúlyzavar és koordinációs probléma, a húgyhólyag vagy a bél rendellenes működése, látászavar, fájdalom vagy akár teljes bénulás is. Az esetek 85 százalékában romló és javuló fázisok váltják egymást, a részleges felépülés mellett azonban a tendencia a fokozatos rosszabbodás felé mutat.

Az amerikai kutatók vizsgálatában 359 beteg szerepelt, naponta kétszer a BG-12 240 milligrammos adagját vették be, 345 esetben napi háromszor alkalmazták a szert, 350-en glatiramer-acetát nevű (kereskedelmi forgalomban már kapható), a szklerózis multiplex kezelésében használt injekciót kaptak, míg 363-nál placebo kezelést alkalmaztak. (A BG-12 nevű szert eredetileg a szintén autoimmun alapú bőrbetegség, a pszoriázis gyógyítására fejlesztették.)

Az éves kiújulási arány a BG-12-t napi kétszer szedőknél 22 százalékos, háromszori alkalmazás mellett 20 százalékos volt. A glatiramer-acetát esetén a kiújulási arány 29, a placebo mellett 40 százalékosnak bizonyult.

A második vizsgálat esetén 410-en napi kétszer, 416-an napi háromszor szedték a BG-12-t, míg 408 esetben alkalmazták a placebót. A kiújulás az első csoportnál 17, a másodiknál 19, míg a placebónál 36 százalékos volt. A progresszió az első csoportnál 16 százalékosnak, a másodiknál 19 százalékosnak, míg a placebónál 27 százalékosnak bizonyult.

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.02 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Aki túlélte a csodát

Négy éve él új szívvel Aranyos István tokiói és mexikói olimpikon, magyar bajnok tornász. Visszanyert egészségét a magyar szívgyógyászok, sebészek szakmai tudásán kívül élete nagy szerelmének, a tornasportnak köszöni.

tovább


Szponzorált hirdetések