Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új fegyver az elhízás elleni harcban

kategória: Elhízás

Felfedezték, miként lehet a fehér zsírszövetet rávenni, hogy barna zsírszövetként viselkedjen. A tudósok azt állítják, ezzel az elhízás kezelésének új lehetőségeihez segíthetik hozzá a betegeket.

A barna zsírszövet égeti az energiát (így a súlyfelesleg felhalmozódását gátolja), míg a fehér tárolja azt (ezért elhízást okoz). A fehér zsírsejtek a bűnösek a hasi szervek elhájasodásáért, ami megnöveli a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. A Nature Medicine című folyóiratban megjelent cikk arról számolt be, hogy amerikai kutatók rájöttek, miként lehet a fehér zsírsejteket a barna változat tulajdonságaival felruházni: az A-vitamin anyagcseréjét blokkolják.

"Egyre nagyobb figyelem övezi a barna zsírszövetet, és azokat a mechanizmusokat, melyek lehetővé teszik, hogy a fehér zsírszövet is a barnához hasonlóan viselkedjen. Reményt keltenek arra, hogy kezelni lehessen az elhízást, illetve annak szövődményeit" - mondta el a kutatás vezetője, Dr. Jorge Plutzky, a Brigham és Női Kórház, valamint a Harvard orvosi kara vaszkuláris betegségprevenciós programjának igazgatója. "Habár a munkának még koránt sincs vége, a retinoid anyagcsere speciális aspektusait hozzáadhatjuk azokhoz a tényezőkhöz, melyek hozzájárulnak a kétféle zsírszövet elkülönüléséhez."

2012.05.12 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések