Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyedülálló bőrrákfelismerő technológia

kategória: Bőrgyógyászat, Daganatos betegségek

"A napfény az egyik legismertebb karcinogén, vagyis rákkeltő, és a hosszú ideig tartó napozásnak kizárólag káros hatásai vannak" - állítja dr. Jane M. Grant-Kels, a Connecticuti Egyetem (UConn) Egészségügyi Központjának igazgatója, akinek vezetésével a dermatológusok számos különféle technológia alkalmazásával megpróbálták nyomon követni és vizualizálni a bőrsejtekben beálló változásokat. Jelenleg a UConn Egészségügyi Központja az egyetlen kutatóintézet, ahol a MelaFind nevű számítógépes technológia felhasználásával a bőrgyógyászok a háromdimenziós képalkotásnak köszönhetően gyakorlatilag beláthatnak a bőr alá, és a képek alapján könnyebben eldönthetik, hogy szükségesek-e további biopsziás vizsgálatok.


"Ez egy teljesen egyedülálló technológia, rendkívül nagy segítséget jelent a melanoma előjeleinek korai felismerésében, ráadásul ezzel az eljárással időt és pénzt spórolhatunk, mivel így kihagyhatjuk a felesleges szövettani vizsgálatokat" - közölte dr. Grant-Kels. A UConn bőrgyógyászati kutatóintézetében az úgynevezett konfokális mikroszkópia technológiát is alkalmazzák, melynek segítségével a kutatók egy fénysugár használatával képesek megjeleníteni a bőr alsóbb rétegeit, így időben észrevehetik a legapróbb elváltozásokat, akár a sejtek szintjén is.

"Minden eszköz, ami segíti a bőrrák, különösen a melanoma korai diagnózisát, óriási előnyt jelent a páciensek számára. Minden bőrrák típus komolynak minősül, de a melanoma a leginkább halálos rákfajta, épp ezért a korai felismerés mindenképpen kritikus jelentőségű" - mondta dr. Grant-Kels.

Animáció: HáziPatika.com

2013.01.12 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Egészséges (a) házasság!

Házasságban élni egészséges. A boldog házasságban élők kevésbé betegszenek meg, tovább élnek, és általános közérzetük is jobb. Miben áll a házasság egészségvédő szerepe? Érdemes-e együtt lenni jóban-rosszban?

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések