Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új fájdalomcsillapító: rózsaillat!

kategória: Alternatív medicina, Fájdalomcsillapítás, Gondolta volna?, Gyógyszerészet, Öregedés, Reumatológiai problémák

Két különböző, ízületi gyulladással foglalkozó tanulmány is megerősítette, hogy a rózsaszirom egyik aktív alkotóeleme megvédi az ízületi szöveteket, esetleg segít helyreállítani azokat a megbetegedés esetén.


A legutóbbi eredményeket a Nemzetközi Osteoarthritis Kutatási Társaság (ORSI) római világkonferenciáján tették közzé, mely elmagyarázza a rózsaszirmokban található GOPO (R) fehérje mechanizmusát. Ez a kivonat képes arra, hogy megvédje a sérülékeny porcokat, és esetleg stimulálja a regenerációjukat is. A GOPO(R) javítja az ízületi gyulladásban szenvedők kedélyállapotát, alvásminőségét, továbbá növeli az energiaszintet is.

Az ízületi gyulladás és a reuma az ízületek porcait károsítja. A betegség oka egyelőre nem tisztázott, de egy sor kockázati tényezőt azonosítottak már, mint például az öröklődés, elhízás, életkor. Ezek az állapotok az idő előre haladásával romlanak, mivel a betegség gyógyíthatatlan. A kezelés történhet szteroidokkal vagy nemszteroid gyulladáscsökkentőkkel is, és/vagy fájdalomcsillapítókkal. Igen csüggesztő lehet azok számára, akik nem gyógyszereken szeretnék leélni hátralevő életüket. Az olyan alternatív megoldások, mint a rózsasziromból kivont GOPO(R) talán jobb megoldás lehet a duzzanatra és a fájdalomra, a nagy dózisban szedett fájdalomcsillapítók, szteroidok, gyulladáscsökkentők mellékhatásai nélkül.

Az ORSI világkonferencia előterében áll a két tanulmány eredménye, melyek a GOPO(R) előnyeit mutatják be. Az első tanulmány a rózsaszirom-por porcsejtekre gyakorolt hatását vizsgálta, melyek az ízületi porcok felépítéséért felelősek. A tanulmány felfedezte, hogy a GOPO(R) legátolta az ízületi deformitást okozó proteinek és enzimek termeléséért felelős gént. Ugyanakkor működésbe hoz olyan géneket, melyek segítenek a kollagén és a porc termelésében, mely az ízület újraépítésének kulcsa. A rózsaszirom-por gátolja a gyulladáskeltő mediátorok, mint például a nitrogén-oxid (NO) és a prosztagladin E2 termelődését.

A második tanulmány középpontjában a rózsaszirom-por lovak immunrendszerére gyakorolt hatása állt. Ezek az állatok hajlamosak arra, hogy már fiatal korukban kialakuljon náluk az ízületi gyulladás. A GOPO(R)-val kezelt lovak esetében a szer csökkentette a gyulladást, ezzel jelentősen javította az állatok teljesítményét a nem kezelt csoportokhoz képest.

Dr. Kaj Winther kutató, a dán Koppenhágai Egyetem Frederiksberg Kórházának munkatársa szerint a rózsaszirom lehet a kulcs a természetes gyulladáscsökkentőkhöz, mely enyhíti az ízület degenerációját.
Médiatár főoldal
animáció

Mediális meniscus-sérülés

Mediális meniscus-sérülés

"Szinte teljesen bizonyos, hogy bizonyos rózsaszirom-készítmények, különösen a GOPO(R) fontos szerepet játszott a fájdalom és a mozgáskorlátozottság csökkentésében" - mondta Winther. "Az új tanulmányok eredménye azt sejteti, hogy a rózsaszirmok elsődleges hatásmechanizmusa a gyulladás csökkentése, illetve az ízületi szövet védelme az immunrendszer túlzott működéséből eredő káros anyagok ellen."

Az új kutatások segítségével lehetőség nyílik a betegek számára az alternatív kezelési módszerekre. "Arra számítunk, hogy többeket is érdekel majd a rózsaszirom fájdalomcsillapító hatása" - mondta Winther.

Animáció: HáziPatika.com

2008.10.02 09:33:12

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Aki túlélte a csodát

Négy éve él új szívvel Aranyos István tokiói és mexikói olimpikon, magyar bajnok tornász. Visszanyert egészségét a magyar szívgyógyászok, sebészek szakmai tudásán kívül élete nagy szerelmének, a tornasportnak köszöni.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések