Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új fájdalomcsillapító csillapíthatatlan fájdalomra

kategória: Fájdalomcsillapítás, Gyógyszerészet

A tengeri csigák mérgéből és afrikai növényekből kivont molekulák mintájára queenslandi kutatók szájon át szedhető gyógyszert fejlesztenek ki a krónikus fájdalom csillapítására.

Neuropátiás fájdalom (tehát az idegrendszer sérüléséből adódó fájdalom) kezelésére lesz alkalmas az új szer.
Jelenleg csak minden harmadik beteg esetében hoznak enyhülést az eddig ismert hatóanyagok, ráadásul mindegyiknek súlyos mellékhatásai vannak és csak három hét elteltével válik észrevehető a hatás.

David Craik professzor és Dr. Richard Clark, a Molekuláris Biotudományi Intézet munkatársai most több mint 200 ezer dollár támogatást kaptak a Nemzeti Egészségi és Orvosi Kutatótanácstól (NHMRC), hogy kísérleti tapasztalataik alapján terméket állítsanak elő. Az általuk előállított molekulán végzett megfigyelések azt mutatták, hogy hatásos a neuropátiás fájdalmakra állatok esetében.

A tengeri csiga mérgéből kivont peptidekre (apró fehérjékre) nemrég figyeltek fel a tudósok, ugyanis nagy pontossággal hatnak a fájdalom központjára, és nincsenek komoly mellékhatásaik. A problémát az okozta, hogy hamar lebomlanak a szervezetben. Craik professzor és Dr. Clark létrehoztak egy körkörös peptidet, melyet Craik professzor az ibolyákhoz hasonló növényekben fedezett fel.
"Az adatok birtokában találhatunk majd kereskedelmi partnert, hogy a molekulát tablettává fejleszthessük a fájdalomtól szenvedők számára" - mondta Dr. Clark.

2008.04.21 09:37:29

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések