Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Chip gyűjti be a keringő daganatsejteket

kategória: Daganatos betegségek, Új termékek, szolgáltatások

Egy apró, szilikonalapú chipet fejlesztettek ki a prosztatarák kezelésére a Weill Cornell Medical College (New York) munkatársai. A GEDI-nek nevezett készülék képes azonosítani és összegyűjteni a keringésben lévő daganatsejteket. Áttétes prosztatarák esetén használnák. A keringő daganatsejtek összegyűjtése és elemzése segítségével értékelni lehet a kemoterápia hatásfokát.

A módszer ugyanakkor kutatási szempontból is nagy jelentőségű. A keringő tumorsejtek vizsgálata ugyanis lehetővé teszi a biológiai jelentőség és az áttétképzés mechanizmusának megértését, így járulva hozzá új gyógyszerek fejlesztéséhez.

Az áttétképzés során a daganatsejtek kiindulási helyükről (a PLoS ONE áprilisi számában megjelent tanulmányban prosztatarákról van szó) más szervekbe terjednek, így hozva létre másodlagos daganatgócokat például a tüdőben, csontokban, májban. A daganatos halálozás döntő hányadát nem az elsődleges tumor, hanem az áttét okozza. Ily módon különösen fontossá válik a kezelés során a módszer hatékonyságának követése. Ugyanakkor a keringő daganatsejtek koncentrációja igen alacsony, egymillió vérsejtre csupán 100 tumorsejt jut.

Az eszköz működéséhez antitestek kellenek, melyek felismerik a daganatsejtek sejtfelszínén lévő fehérjéket. Ezután a vérminta egy szűrőbe kerül, melyből az eszköz kiválasztja az antitesttel borított sejteket. A daganatsejtek általában nagyobbak, és faluk merevebb, mint a normál sejteknek, így a szűrő a fizikai tulajdonságokat is értékeli. A klinikai tesztelés idén fog elkezdődni, azonban a kutatók már azon dolgoznak, miként lehetne a módszer adaptálni emlőrákra, hasnyálmirigyrákra, és petefészekrákra is.Animáció: HáziPatika.com

2012.07.09 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább


Szponzorált hirdetések