Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új és hatásosabb véralvadásgátló szerek

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A leggyakoribb szívritmuszavar a pitvarremegés, a fibrilláció, amikor a ritmusos összehúzódások helyett a szív szabálytalanul működik. Ilyenkor a súlyos veszély az, hogy a remegő szívpitvarban megalvadhat a vér és az alvadékból leváló rögök az agyi erekben vagy bárhol elakadnak és a véráramlást megszüntetik. Az agyi katasztrófák jelentős része ennek a következménye, és bénuláshoz vagy halálhoz vezet. Az orvos ezért alvadásgátlót ad, hogy az megakadályozza az alvadék keletkezését.


A legismertebb ilyen készítmény az Amerikából eredő warfarin, a világszerte legtöbb beteg ezt szedi, vagy valamelyik változatát. A gond az, hogy sokféle más gyógyszerrel, sőt élelmiszerrel kerülhet kölcsönhatásba, ezért a véralvadás mértékének rendszeres ellenőrzésére, vérvétellel járó laboratóriumi vizsgálatra van szükség.

A gyógyszeripar már sok éve keresett előnyösebb alvadásgátlót. Most három, a warfarinnal összehasonlítva hatásosabb és kényelmesebben alkalmazható szert sikerült előállítani. Amitava Banerjee vezetésével a részletes és pontos dán egészségügyi nyilvántartás adatainak földolgozásával összemérték a warfarin és az új készítmények használatának értékét. A cikket a Thrombosis and Haemostasis közölte.

A dabigatran, a rivaroxaban és az apixaban más-más hatásmóddal, de ugyanazt éri el, mint a hagyományos kezelés, sőt éppen a nagy kockázatú betegek esetében hatékonyabbak és biztonságosabbak, mint a régi szer. Az új gyógyszerek óriási előnye, hogy nincs szükség havonta a véralvadás laboratóriumi ellenőrzésére és a gyógyszer adagjának változtatgatására. Az új készítményekre áttérés legfőbb gondja, hogy többe kerülnek, mint a régi, a biztosítók pedig egyelőre nehezen vállalják a megnövekedett költségeket.

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.11 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések