Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új gyógyszerek cukorbetegeknek Amerikában

kategória: Diabétesz, Gyógyszerészet

Az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) három új gyógyszert hagyott jóvá a 2-es típusú diabétesz kezelésére. Mindhárom gyógyszer az új alogliptin nevű hatóanyagot tartalmazza, önmagában vagy más, korábban jóváhagyott gyógyszerekkel kombinálva. Az újonnan jóváhagyott gyógyszerek a Nesina (alogliptin), a Kazano (alogliptin és metformin), valamint az Oseni (alogliptin és pioglitazon).

"A vércukorszint kontrollálása nagyon fontos a diabétesz általános kezelése és ellátása szempontjából - magyarázta dr. Mary Parks, az FDA metabolizmus és endokrinológia részlegének igazgatója. - Az alogliptin az inzulin felszabadítását ösztönzi étkezés után, ez pedig jobb vércukor-kontrollt tesz lehetővé."


Az Egyesült Államokban több mint 24 millió ember szenved 2-es típusú diabéteszben, ami szoros összefüggésben áll az elhízással. A betegség 2-es típusa esetén a betegben fokozatosan inzulinrezisztencia alakul ki, vagy nem termel elegendő inzulint, ami a vércukorszint megemelkedését eredményezi. Ez viszont más betegségek, például szívbetegség, látási rendellenességek, illetve idegi és veseműködési zavarok kialakulásához vezethet.

Az FDA mindenkit arra buzdít, hogy az új gyógyszereket egészséges étrenddel és testmozgással kombinálva alkalmazza a cukorbetegség kontrollálása érdekében.

A Nesina biztonságosságát és hatékonyságát 14 klinikai kísérlettel igazolták, amelyben több mint 8500 ember vett részt. Leggyakoribb mellékhatásai az orrfolyás és orrdugulás, a fejfájás és a felsőlégúti fertőzések. A Kazanót négy klinikai kísérlettel igazolták 2500 résztvevővel. Mellékhatásai a Nesinához hasonlók, de hasmenéssel, magas vérnyomással és hátfájdalommal kiegészítve. Az FDA azt is megköveteli, hogy a Kazano esetében tüntessék fel a betegtájékoztatón a tejsavas acidózis lehetséges kockázatát is, ami minden metformint tartalmazó termék esetében bekövetkezhet. Az Oseni jóváhagyását négy klinikai kísérlet előzte meg 1500 beteg részvételével. Mellékhatásai ugyanazok, mint a Nesina esetében, hátfájdalommal kiegészülve. A betegtájékoztató ezenkívül a szívelégtelenség kockázatát is feltünteti majd, ami a pioglitazon tartalmú gyógyszerekre jellemző.

Animáció: HáziPatika.com

2013.02.02 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések