Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nemcsak az számít, mennyit, hanem az is, hogyan

kategória: Alkoholizmus, Szív- és érrendszeri betegségek

Az alkoholfogyasztás módja legalább akkora hatást gyakorolhat az egészségünkre, mint az elfogyasztott alkohol mennyisége - derült ki egy friss kutatásból. Naponta átlagosan 2 ital (egy hét alatt 14) elfogyasztása jót tesz a szívnek, de ha egyetlen hétvége alatt iszunk meg 14 italt, az károsítja. Az Atherosclerosis szaklapban megjelent tanulmány elsőként szolgál konkrét bizonyítékkal arra, milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak a különböző ivási minták. A kísérleti egerekben a mértékletes alkoholfogyasztás visszaszorította az érelmeszesedést, az artériák megkeményedésével és szűkületével járó rendellenességet, amely szívrohamhoz vagy agyérgörcshöz vezethet. A rohamszerű ivás ezzel szemben növelte a betegség kialakulásának valószínűségét.

A kutatás vezetője, dr. John Cullen, a New York-i Rochester Egyetem Orvosi Karának munkatársa az eredmények alapján mindenkinek azt tanácsolja, ne csak az elfogyasztott alkoholmennyiségre figyeljenek, hanem arra is, hogyan fogyasztják el azt. Cullen doktor ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a kutatók egyelőre nem tudják pontosan, hogyan fejt ki jótékony szív-érrendszeri hatást a mértékletes alkoholfogyasztás, és hogyan okoz károsodást a rohamszerű ivás. "Az emberek még mindig nincsenek tisztában a rohamszerű ivás veszélyeivel, de legújabb eredményeink remélhetőleg segítenek ezen változtatni" - mondta.

A kísérlet során a "napi mértékletes" csoportba tartozó egereknek annyi etanolt adtak, amennyi napi két italnak felel meg a hét minden napján. A "hétvégi vedelő" csoport egyedei két napon hét-hét italnak megfelelő mennyiségű alkoholt kaptak. A kontrollcsoport alkoholmentes italt kapott. Az összes egeret érelmeszesedést fokozó, zsíros étrendre fogták.

A napi mértékletes csoport egereiben a rossz (LDL) koleszterin szintje 40 százalékkal csökkent, a hétvégi vedelőkben viszont 20 százalékkal nőtt a kontrollcsoporthoz képest. A jó (HDL) koleszterin szintje meglepő módon mindkét csoportban megemelkedett, ez azonban Cullen doktor szerint valószínűleg csak rövid távú hatás lehet.

A plakkok mennyisége, valamint a gyulladást kiváltó immunsejtek felhalmozódása, ami az érszűkülethez is hozzájárul, a mértékletes csoportban csökkenést mutatott. A vedelő csoportban épp ellenkezőleg. A kutatók azt is kimutatták, hogy a rohamszerűen ivó egerek jelentősen többet híztak, mint a mértékletes alkoholfogyasztó, illetve a kontroll egerek.

2012.06.05 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések