Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A stressz olyan a szívnek, mint a cigaretta

kategória: Stressz, Szív- és érrendszeri betegségek

Sokkal nagyobb az esélye a korai halálra annak, akit sok stressz ér. Akik szoronganak és stresszelnek, azok esetében 27 százalékkal magasabb a szívroham kockázata. Az American Journal of Cardiology szaklapban megjelent kutatásukban a Columbia Egyetem orvosi karának kutatói hat korábbi tanulmányt elemeztek, amelyekben a résztvevőket az általuk érzékelt stressz-szintről kérdezték. A csoportokat magas és alacsony stressz pontszám szerint csoportokra osztották, majd 14 évig nyomon követték őket, és figyelték a szívrohamok előfordulását.

Az eredmények alapján kiderült, hogy a leginkább stresszes személyek esetében 27 százalékkal magasabb volt a szívroham valószínűsége. A stressz hatása olyan erőteljesnek bizonyult, hogy a kutatók napi öt szál cigaretta elszívásához hasonlították. Másik megközelítésből a stressz hatása az LDL koleszterin 2,8 mmol/l mértékű, illetve a vérnyomás 2,7/1,4 Hgmm mértékű emelkedéséhez hasonlítható.


A Brit Szív Alapítvány szerint azoknak, akik amúgy is ki vannak téve a szívbetegségek magas kockázatának, vagy már szívbetegek, a 2 mmol/l alatti LDL koleszterinszintet kell megcélozniuk. Ez alapján tehát a 2,8 mmol/l-es emelkedés a szívbetegek és stroke-os betegek esetében több mint duplája az ajánlott koleszterinszintnek. Az egészséges vérnyomásérték pedig az ajánlások szerint nem haladhatja meg a 140/90 Hgmm-t.

A kutatók azt is vizsgálták, mi állhat a stressz és a szívbetegség összefüggésének hátterében, és kimutatták, hogy míg a nem alig számít, az életkor annál inkább. A stressz és a szívroham közötti összefüggés az idősebbekben erősebb, ami arra utal, hogy a stressz hatásai idővel felhalmozódnak. "Ezek az eredmények azért fontosak, mert szinte minden emberre vonatkoznak - foglalta össze a tanulmány szerzője, Safiya Richardson. - A legfontosabb üzenet az, hogy az emberek személyes érzései nagyon fontosak a szívük egészsége szempontjából, tehát bármi javíthatja a szívük egészségét, amivel csökkenteni tudják a stresszt."

Animáció: HáziPatika.com

2012.12.29 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések