Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Védőoltás mellrák ellen

kategória: Daganatos betegségek

Klinikai tesztelés alatt áll az a vakcina, amely az eddigi eredmények szerint serkenti az immunválaszt, és megakadályozza a mellrák kiújulását. Az Amerikai Rákkutatók Társaságának chicagói találkozóján dr. Diane Hale (Brooke Katonai Egészségügyi Központ, San Antonio) mutatta be a védőoltást, mely a HER2-pozitív altípusba tartozó emlőrákok esetén hat. Ebbe a csoportba tartozik az emlőrákos betegek ötöde.


Az AE37 munkanévvel jelölt szer a daganatot serkentő fehérjét támadja az immunrendszer segítségével. Az oltás következtében az immunrendszer emlékezni fog a molekulára, és a daganat kiújulása aktiválódást von maga után.

Jelenleg a 2-es fázisú klinikai vizsgálatok folynak, melyek a szer hatékonyságát hivatottak bizonyítani, valamint feltérképezni az esetleges mellékhatásokat. A szer engedélyeztetése a 3-as fázis sikerességét követően lehetséges, erre azonban még legalább öt évet kell várni.

A szóban forgó tanulmány során mintegy 217 emlőrákot túlélő (a vizsgálat kezdetekor daganatmentesnek ítélt) egyént teszteltek, véletlenszerűen döntötték el, hogy ki részesül a vakcinából immunstimulánssal kiegészítve, és ki kap csupán immunstimulánst. Az injekciókat havonta adták, mintegy fél éven keresztül.

A kutatók megállapították, hogy a vakcináción átesett csoport 86 százalékánál jelent meg daganatellenes immunválasz, míg a másik csoport 27 százalékában volt jelen. Mindazonáltal túlélési adatok még nem állnak rendelkezésre, így egyelőre kérdéses a felfedezés jelentősége.

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.08 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések