Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Uganda gyógyszertesztje a HIV fertőzés megelőzésére

kategória: AIDS, Fertőző betegségek, Gyógyszerészet

Ugandában hamarosan tesztelik a védekezés nélküli szex előtt beszedhető tablettát, amelyet a HIV átvitelének csökkentésére terveztek.


A tabletta majmoknál sikeresnek bizonyult és az első emberi tesztek biztatóak, közölte Patrick Ndase, a szer tesztelésének vezetője. Ugandai és amerikai tudósok csoportja készül a tesztelés III-as fázisára, amely a szer piacra kerülését megelőző végső tesztnek tekinthető.

A tabletta olyan diszkordáns pároknál segíthet gyermeket nemzeni - ahol az egyik fél HIV pozitív, a másik pedig negatív - a fertőzés terjedése nélkül. Emellett olyan nőknek is segíthet önmaguk védelmében, akiknek szexuális partnere nem akar óvszert használni. Ndase szerint önkénteseket gyűjtenek az ország különböző részeiről, beleértve a fővárost, Kampalát is. "Összesen 3900 diszkordáns párt várunk önkéntes alapon, és négy évig szeretnénk őket nyomon követni" - közölte Ndase.

Az ilyen stratégiát, ahol valaki a fertőzés megelőzésére szed be tablettát, pre-expozíciós profilaxisnak hívják. Alkalmazták már malária és TBC ellen is. Ha a tesztelés sikeres, ez lesz az első alkalom, hogy ezt a módszert a HIV megelőzésére alkalmazzák felnőttekben. A tesztelést a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta, egyetemek, minisztériumok és civil szervezetek közreműködésével Ugandában és az USA-ban.

Az AIDS Vakcina Képviseleti Koalíció (AVAC) szerint a vizsgálat alatt álló szerek a tenofovir dizoproxil fumerát (TDF), ismertebb nevén a Viread, valamint a TDF kombinációja az emtricitabinnel (FTC), ismertebb nevén a Truvada. A két szer széleskörű antivirális gyógyszer, amelyek minden HIV-típus ellen alkalmazhatók.

"A fertőzés korai és késői stádiumában is hatékonyak, és megelőző eszközként meggátolhatják az elsődleges fertőzést. Nem járnak étel- vagy gyógyszerkorlátozással, és nemsokára megfizethetővé válnak, mert a szabadalmi joguk lejár." Noha a szerek bizonyítottan nem károsítják a vesét, májat és csontokat, Ndase szerint az önkénteseket közeli monitorozás alatt tartják annak megállapítására, hogy nem szenvednek semmilyen mellékhatástól.

Az AVAC, a HIV megelőzés elterjedését globálisan képviselő nonprofit szervezet, szerint jelenleg tervezik vagy már el is kezdték a gyógyszertesztelést számos afrikai, ázsiai, latin-amerikai országban és az USA-ban.

"Jelenleg még senki sem tudja, hogy működni fog-e" - állt az AVAC közleményében. "Ám ha működik, a ma is használt HIV megelőző módszerekkel kombinálják majd, beleértve a biztonságosabb szexuális szokásokat, az óvszert, a nemi úton terjedő betegségek kezelését, a kockázatcsökkentő tanácsadást, biztonságos tűket, és a férfi körülmetélést."

Kuhuumuro Apuuli, az Uganda AIDS Bizottság elnöke, örömmel várja a tesztelést, mert elmondása szerint minden kísérlet, akár sikeres, akár nem, fontos tanulságokat tartogathat. "A későbbi kutatásainkat megalapozó új tudományos információkon kívül közösségi és politikai részvétel is van, és az egész tesztelés előnyös" - közölte.

A tesztelés támogatására és az eredmények gyors felhasználására hívta fel a figyelmet. "Ugandában mindig is a HIV elleni harc bajnokai voltunk. Az első HIV vakcina tesztelést Afrikában itt végezték. Az élen kell járnunk."
Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a gyógyszert egy átfogó HIV elleni megelőző stratégia részének kell tekinteni. "A mexikói HIV Nemzetközi Konferencián egyértelműen kiderült, hogy kombinálni kell minden prevenciós intézkedést, beleértve a szokások változtatását, az óvszereket, a kezelést, az anya-gyermek fertőződést, a férfiak körülmetélését, a vakcinákat és a mikrobicideket."

Elioda Tumwesigye, a HIV-AIDS parlamenti bizottság elnöke, üdvözölte a tesztelést, mert az több biztonságot nyújthat a nők számára. "Szerológiai felmérésünk azt mutatta, hogy a HIV incidencia magas a házas emberek körében. Ez a szer a legjobb megelőzési módszert jelentheti, amelyet egy nő szabályozhat a férfi engedélye nélkül is."

Jövő év elején Kampalában és Dél-Afrika egyéb helyein egy új tesztelés indul, ugyanezen szerek kipróbálására 4200 szexuálisan aktív nő részvételével. A tesztet a Makerere Egyetem és a Johns Hopkins Egyetem végzi az amerikai Nemzeti Intézet az Egészségért támogatásával.

Animáció: HáziPatika.com

2008.09.22 10:10:01

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések