Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Udvaros Dorottya virágzó egészségének titka

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Nőgyógyászat, Programajánló

A prevenció elkötelezett híve, és él a kérdezés jogával, a szűrés lehetőségével Udvaros Dorottya színművésznő.

Valószínűleg ezért lett a "Virágzó Női Egészség" elnevezésű kampány egyik arca annak ellenére is, hogy ő az inkontinencia által nem érintett. Életszemléletéről beszél nagyon őszintén rövid videónkban is. Nézze meg!
A művésznő arra hívta fel a figyelmet, hogy a saját érdekünk, hogy tünetek, probléma esetén szakemberhez forduljunk, ne várjuk meg, míg késő lesz.

Médiatár főoldal
videó

Udvaros Dorottya a női egészségről

 Udvaros Dorottya a női egészségről


Polyák Lilla a kampány másik "arca", aki sajnálatosnak tartja, hogy még mindig sok a tabu ebben a témában.

- Hallgatni, csendben maradni nem szabad! - tette hozzá V. Kulcsár Ildikó, aki a művésznőkkel együtt minden országjáró rendezvényen ott lesz, hogy beszélgessen, beszéltessen a témáról érintettekkel és érdeklődőkkel.
Példaként említette a neves újságíró azt az esetet, amelyben egy fiatalasszony panaszolta el neki: 5-6 hónappal a szülés után ki sem mer lépni a lakásból a vizeletvisszatartási-problémája miatt.
- Az volt a tragikus, hogy fiatalasszony elment ugyan a háziorvosához, de olyanok voltak a körülmények, hogy végül nem merte szóba hozni a problémát, így onnan sem jutott segítséghez - mesélte V. Kulcsár Ildikó.

Akár egy váratlan betegség, akár baleset, vagy a szülés következtében fiatalok, középkorú nők is inkontinenciától szenvedők lehetnek! - hívja fel a figyelmet a problémára országos rendezvénysorozattal az IBE Egyesület a Kontinenciáért.

Virággal hívják majd a hölgyeket a nagyvárosok utcáin sétáló hoszteszek, az egész napos programon pedig előadásokat hallgathatnak, kérdéseket tehetnek fel, tanácsadáson vehetnek részt a nő és családtagjaik.

Az inkontinencia csak tünet - az okokat kell felderíteni - magyarázta Tápainé Bajnai Márta, a Magyar Gyógytornászok Társaságától. A szakember hozzátette, előfordul, hogy valaki először a gyógytornászt keresi fel, hogy intim tornát tanuljon inkontinenciája csökkentésére, ám a szakember a beszélgetést követően orvoshoz küldi az illetőt, mivel szervi okokat sejt a háttérben.
Orvosi konzultáció után aztán személyre szabott kezelési terv alapján végzik a gyógytornát.

Az újonnan induló "Virágzó Női Egészség" elnevezésű kampány és rendezvénysorozat Kari Bo, a Norvég Sporttudományi Iskola professzorának wellness programjára épül. A professzorasszony tornagyakorlatok fejlesztésével és fizioterápiával foglalkozik. Programjának lényege a hölgyek általános kondíciójának megőrzése, kontinenciájuk megtartása, a gátizmok edzése. Az egyszerűen elsajátítható gyakorlatok otthon is elvégezhetőek, életkortól és tehetségtől függetlenül.

A program szakmai támogatását a Magyar Gyógytornászok Társasága biztosítja, akik vállalták, hogy segítséget és tájékoztatást nyújtanak az érdeklődők számára, hogy minél könnyebben el tudják sajátítani Kari Bo tornáját. Országos hálózatuk segítségével gyakorlatilag mindenki számára elérhetővé válik ez a program.

A rendezvénysorozat május 15-én indul Győrben, május 21-én Debrecenben folytatódik, ősszel pedig a következő nagyvárosokat keresi fel: szeptember 18. Szeged, október 2. Pécs és október 16. Miskolc.

Kéky Kira

2009.05.12 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések