Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

UV-riadó szerdán!

kategória: Bőrgyógyászat, Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Szemészet

Szerdán országszerte 7,9-es, tehát nagyon erős kategóriájú UV-B sugárzás várható - hívja fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Normál bőrtípusnál már 15 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír (tehát 24 múlva is látható bőrreakció) keletkezhet.
Felhívják a szabadban tartózkodók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek a napsugárzás okozta leégés elleni védelemre, napközben 11.00 és 15.00 óra között kerüljék a napozást, és később is használjanak fényvédő krémet. Az utcán lévők viseljenek kalapot és UV szűrős napszemüveget - olvasható a www.napsugarzas.hu oldalon.

Nagyon erősnek a 7 és 7,9 közötti UV-B érték minősül, efelett pedig már extrém az UV-sugárzás, tehát kis híján átlépi ezt a határt a szerdai UV-terhelés.

Minél nagyobb az UV-index, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy az UV-sugárzás hatására rövid idő alatt kialakulhat a bőr, vagy a szem sérülése, károsodása, rossz esetben a bőrrák. A bőr ráadásul nem felejt, így az őt ért sugárzás összeadódik, fokozva a bőrrák hajlamát.

Egy felmérés szerint a napfény által okozott károsodások 70 százaléka akkor ér bennünket, amikor szabadtéri tevékenységet folytatunk, fontos tehát, hogy az ultraibolya sugárzás ellen mindig védekezzünk, ne csak napozáskor, strandoláskor használjunk napvédő krémet.

2008.05.27 16:30:38

forrás: HáziPatika.com/Kéky Kira


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések