Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Turisztikai központot létesített a veszprémi érsekség

kategória: Programajánló

Turisztikai és információs központot létesített a veszprémi érsekség a várban lévő Biró-Giczey palotában; a Szalézi Szent Ferencről elnevezett intézmény 881 millió forintos fejlesztéssel valósult meg, amelyhez 749 milliós uniós támogatást nyert pályázaton a katolikus főegyházmegye.

Az új létesítményt Márfi Gyula veszprémi katolikus érsek szentelte és áldotta meg. Az avatást megelőző sajtótájékoztatón Mail József címzetes apát, érseki helynök elmondta: az 1733-ban épített egyemeletes és ezer négyzetméter alapterületű barokk palotában több kiállítóhely, vetítőterem, ajándék- és könyvesbolt, kávézó és teázó található. Berendeztek egy gyógyfüves szobát is, a híres gyógynövénygyűjtő halimbai pap, Miklós atya emlékére. Emlékszobát kapott a palota építését elkezdő Padányi-Biró Márton püspök is, a helyiségben olyan liturgikus tárgyak láthatók - az egykori püspök miseruhája, pásztorbotja, kelyhe -, amelyeket a főegyházmegye még sosem tárt a közönség elé.

Ki lesznek állítva a házban az érseki levéltár muzeális értékű szekrényei, a könyvtár féltett kincsei. Az emeleti termekben páratlan szépségű barokk festmények tárulnak a látogatók elé, a tetőtérben pedig liturgikus tárgyakat állítanak ki. Megismerkedhetnek a látogatók a főegyházmegye, Veszprém város és a megye történetével, látnivalóival is. Az alagsorban látványműhelyeket rendeztek be: megismerkedhetnek a betérők a hegedűkészítéssel, a gyertyaöntéssel és az ostyasütéssel is.

2011.11.05 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Tippek:

  A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.

  Praktikák:

  Étrendminták

  Étrendminták
  tovább


  Szponzorált hirdetések