Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Túlpörgethet az energiaital!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Neurológia, Táplálkozás

Figyelmeztető jelzéssel kellene ellátni az energiaitalokat a koffeintartalmuk miatt - állítják a Johns Hopkins tudósai.

"Az energiaitalok koffeintartalma igen széles skálán mozog, és akad olyan termék, amely 14 kólának megfelelő mennyiségű koffeint tartalmaz, ezt mégsem tüntetik fel a csomagolásán - nyilatkozta Dr. Roland Griffiths, a Johns Hopkins orvosa.

A koffeinmérgezés igen komoly veszélyeket rejthet magában. Megfelelő tájékoztatás hiányában a legtöbb fogyasztónak nincs tisztában vele, pontosan mennyi koffeint visz be a szervezetébe egy-egy ilyen ital elfogyasztásakor. "Mintha valaki úgy inna valamilyen alkoholos italt, hogy közben fogalma sem lenne róla, hogy az sör, vagy skót whisky" - nyilatkozta Dr. Griffiths.

A koffeinmérgezés leggyakoribb tünetei az idegesség, nyugtalanság, álmatlanság, gyomorideg, remegés, gyors szívverés (tachycardia), pszichomotoros nyugtalanság és bizonyos esetekben halál.

Egy átlagos három decis kóla körülbelül 35 milligramm koffeint tartalmaz, míg egy rövid kávé 80-150 milligrammot. Ehhez képest egyes energiaitalok akár 500 milligramm koffeint is tartalmazhatnak. "Teljesen világos, hogy ezeken a termékeken világosan fel kellene tüntetni, pontosan mennyi koffeint tartalmaznak, és azt is, hogy a termék fogyasztása esetleges egészségügyi problémákhoz vezethet" - nyilatkozta Dr. Chad Reissig, a Hopkins kutatója.

2008.09.29 10:22:52

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Aranyér: az idősek betegsége?

Az aranyér civilizációs betegség, amely a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás következménye. Az ötven felettieket ráadásul fokozottan érinti: minden második ember érintett.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések