Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Túlpörgethet az energiaital!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Neurológia, Táplálkozás

Figyelmeztető jelzéssel kellene ellátni az energiaitalokat a koffeintartalmuk miatt - állítják a Johns Hopkins tudósai.

"Az energiaitalok koffeintartalma igen széles skálán mozog, és akad olyan termék, amely 14 kólának megfelelő mennyiségű koffeint tartalmaz, ezt mégsem tüntetik fel a csomagolásán - nyilatkozta Dr. Roland Griffiths, a Johns Hopkins orvosa.

A koffeinmérgezés igen komoly veszélyeket rejthet magában. Megfelelő tájékoztatás hiányában a legtöbb fogyasztónak nincs tisztában vele, pontosan mennyi koffeint visz be a szervezetébe egy-egy ilyen ital elfogyasztásakor. "Mintha valaki úgy inna valamilyen alkoholos italt, hogy közben fogalma sem lenne róla, hogy az sör, vagy skót whisky" - nyilatkozta Dr. Griffiths.

A koffeinmérgezés leggyakoribb tünetei az idegesség, nyugtalanság, álmatlanság, gyomorideg, remegés, gyors szívverés (tachycardia), pszichomotoros nyugtalanság és bizonyos esetekben halál.

Egy átlagos három decis kóla körülbelül 35 milligramm koffeint tartalmaz, míg egy rövid kávé 80-150 milligrammot. Ehhez képest egyes energiaitalok akár 500 milligramm koffeint is tartalmazhatnak. "Teljesen világos, hogy ezeken a termékeken világosan fel kellene tüntetni, pontosan mennyi koffeint tartalmaznak, és azt is, hogy a termék fogyasztása esetleges egészségügyi problémákhoz vezethet" - nyilatkozta Dr. Chad Reissig, a Hopkins kutatója.

2008.09.29 10:22:52

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Tai chi - a harmóniában létezés művészete

Mozgás, meditáció, harcművészet és filozófia, szépség és harmónia egyaránt jelen van a tai chiben. Ez az ősi keleti gyógymód a test, a lélek és a tudat edzése egyszerre, vagyis a teljes embert alakító életfelfogásnak is tekinthetjük.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések