Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Túlesszük magunkat, ha keveset alszunk!

kategória: Alvászavar, Elhízás

Akik szeretnék megőrizni ideális testsúlyukat, jó, ha nem csak az étrendjükkel és a testmozgással törődnek, de eleget is alszanak!

Több tanulmány talált már összefüggést a rövidebb alvási ciklusok és a nagyobb testtömegindex (BMI) érték között, de a jelenség okát mind ezidáig nem vizsgálta senki. Dr. Laurent Brondel a dijoni Ízleléstudományok Európai Kutatóközpontjának munkatársa azonban nemrég a rejtély nyomába eredt, mégpedig 12 teljesen egészséges fiatalember kétszer 48 órás megfigyelésével.

Az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban közzétett eredményeit kommentálva Dr. Brondel elmondta, szerinte a kevés alvás lehet az egyik oki tényező a ma már járványos méreteket öltő elhízásos tünetek mögött. A kutató és kollégái két napot kontrollperiódusként használtak, ebben a vizsgálatban résztvevők mindent úgy tehettek, ahogy egy átlagos hétköznapjukon szoktak - annyit aludtak, ettek, mozogtak, amennyit megszoktak.

Médiatár főoldal
videó

Ne így fogyókúrázzon! Belehalhat!

Ne így fogyókúrázzon! Belehalhat!
A második két napban azonban az egyik éjszaka éjfélkor feküdtek le, majd reggel 8-kor ébredtek, míg a következő este hajnali kettőkor feküdhettek le és reggel 6-kor már ébredniük kellett. Ezek után pedig annyit ehettek, amennyit csak akartak. 

A rövidebb alvási periódus után a fiatal férfiak 22 százalékkal több kalóriára vágytak, mint egy átlagos reggelükön, azaz amikor 8 órát tudtak aludni. De nem csak a reggelire ettek többet, hanem vacsorára is, az ebéd mennyisége viszont változatlan maradt. Átlagosan 560 kalóriával fogyasztottak többet, mint normálisan. A kutatók szerint elképzelhető, hogy a rövidebb alvási ciklusok után azért esznek többet az embere, mert az emlősökre jellemző, hogy nyáron kezdenek energiát raktározni, amikor az éjszakák rövidebbek, viszont az élelem bőséges.

Az azonban nem elmélet, hanem biztos, hogy mindenkinek sokkal jobban oda kell figyelnie, hogy megfelelően, hosszan aludjon, a kutatást vezető Dr. Brondel úgy fogalmazott: "itt az idő, hogy felismerjük végre, az alvás nem elvesztegetett idő, hiszen amellett, hogy létfontosságú regeneratív folyamatok ideje, számos más fontos funkciója is van. Ha ezt lerövidítjük, a szervezet nem képes megfelelően működni." 

Videó: HáziPatika.com

2010.04.23 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések