Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Túlcsökkentik a vérnyomást? Felesleges!

kategória: Magas vérnyomás, Szív- és érrendszeri betegségek

A magas vérnyomásban szenvedő (hipertóniás) betegek vérnyomását értelemszerűen csökkenteni kell, azonban a Cochrane Könyvtár kutató szerint túlcsökkenteni sem érdemes a vérnyomást. A túl alacsony vérnyomás ugyanis már nem jelent egészségügyi előnyt a betegek számára.

A több tanulmány összehasonlító elemzését elvégző Jose Arguedas (Costa Rica-i Egyetem Orvosi Kar) szerint nem érdemes a hipertóniás betegek vérnyomását 140/90 Hgmm alá csökkenteni. (Ez az érték egyébként a magas vérnyomás alsó határértéke). "Úgy tűnik, a vérnyomás további csökkentése nem csökkenti a halálozást vagy a további betegségek kialakulását" - írta a szakember közleményében. A tanulmányban foglalt megállapítások jelentősen eltérnek a szakmai ajánlásoktól, ugyanis a legtöbb szakmai társaság a "minél alacsonyabb, annál jobb" elv követését javasolva hipertóniás betegeknek.


Arguedas hét korábbi vizsgálat eredményeit vette górcső alá, amelyekbe összesen több mint 22 ezer beteget vontak be. A betegek aszerint osztották két csoportba, hogy megpróbáltak egy 140/90-es vérnyomásértéknél alacsonyabbat elérni náluk vagy sem. Bár az első csoport tagjai (értelemszerűen) nagyobb vérnyomás-csökkentést értek el, mégis, a két csoport tagjai között nem volt különbség a halálozási arányban, vagy a hipertónia szövődményeinek: szívroham, gutaütés (stroke) vagy veseelégtelenség kialakulásában.

"Vizsgálatunkba azok a betegek is bekerültek, akik cukorbetegségben vagy krónikus vesebetegségben is szenvedtek. E két csoport tagjai körében ugyan enyhébb mértékben, de szintén megállapítható volt a túlcsökkentés feleslegessége. A jövőben erre a két betegcsoportra vonatkoztatva szeretnénk megismételni az elemzést, mert éppen számukra írják elő a leggyakrabban a vérnyomás drámai csökkentését" - mondja Arguedas.

Animáció: HáziPatika.com

2009.08.04 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább


Szponzorált hirdetések