Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Túlcsökkentik a vérnyomást? Felesleges!

kategória: Magas vérnyomás, Szív- és érrendszeri betegségek

A magas vérnyomásban szenvedő (hipertóniás) betegek vérnyomását értelemszerűen csökkenteni kell, azonban a Cochrane Könyvtár kutató szerint túlcsökkenteni sem érdemes a vérnyomást. A túl alacsony vérnyomás ugyanis már nem jelent egészségügyi előnyt a betegek számára.

A több tanulmány összehasonlító elemzését elvégző Jose Arguedas (Costa Rica-i Egyetem Orvosi Kar) szerint nem érdemes a hipertóniás betegek vérnyomását 140/90 Hgmm alá csökkenteni. (Ez az érték egyébként a magas vérnyomás alsó határértéke). "Úgy tűnik, a vérnyomás további csökkentése nem csökkenti a halálozást vagy a további betegségek kialakulását" - írta a szakember közleményében. A tanulmányban foglalt megállapítások jelentősen eltérnek a szakmai ajánlásoktól, ugyanis a legtöbb szakmai társaság a "minél alacsonyabb, annál jobb" elv követését javasolva hipertóniás betegeknek.


Arguedas hét korábbi vizsgálat eredményeit vette górcső alá, amelyekbe összesen több mint 22 ezer beteget vontak be. A betegek aszerint osztották két csoportba, hogy megpróbáltak egy 140/90-es vérnyomásértéknél alacsonyabbat elérni náluk vagy sem. Bár az első csoport tagjai (értelemszerűen) nagyobb vérnyomás-csökkentést értek el, mégis, a két csoport tagjai között nem volt különbség a halálozási arányban, vagy a hipertónia szövődményeinek: szívroham, gutaütés (stroke) vagy veseelégtelenség kialakulásában.

"Vizsgálatunkba azok a betegek is bekerültek, akik cukorbetegségben vagy krónikus vesebetegségben is szenvedtek. E két csoport tagjai körében ugyan enyhébb mértékben, de szintén megállapítható volt a túlcsökkentés feleslegessége. A jövőben erre a két betegcsoportra vonatkoztatva szeretnénk megismételni az elemzést, mert éppen számukra írják elő a leggyakrabban a vérnyomás drámai csökkentését" - mondja Arguedas.

Animáció: HáziPatika.com

2009.08.04 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések