Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Lehet-e túl sok gyümölcsöt enni?

kategória: Táplálkozás

A zöldségek és a gyümölcsök a közvélekedés szerint ugyan bármilyen mennyiségben fogyaszthatók. Az egyesült államokbeli Loyola Egyetem táplálkozási szakértője úgy véli, ez korántsem igaz. "Még a legegészségesebb táplálék is súlygyarapodáshoz vezethet, ha túl sokat viszünk be belőle a szervezetünkbe. A kulcs az adagokban rejlik" - mondta Brooke Schantz dietetikus az egyetem sajtóközleményében.

A túlevés sajnos valós veszélyt jelent, hiszen hajlamosak vagyunk jelentősen alábecsülni a tányérunkon lévő mennyiséget. Ilyenkor ugyanaz érvényes a zöldségre és a gyümölcsre, mint a hamburgerre, illetve a sült krumplira: ha a kalóriabevitelünk magasabb a szükségesnél, annak hízás a vége - bár kétségtelenül tetemesebb adagra van szükség a természet ajándékainak esetében, mint a készételeknél.

"Rengeteg páciensem panaszkodott, hogy bár egész nap gyümölcsöt eszik, mégsem fogy. Csaknem sokkot kaptak, amikor közöltem velük, hogy ennek a mennyiségére is ügyelni kell" - mondta Brooke Schantz, de szerinte mégis létezik kivétel. A keményítőt nem tartalmazó zöldségekből nehéz túlevést produkálni, hacsak nem kísérjük őket szósszal, sajttal vagy vajjal. Erre az a magyarázat, hogy sok vizet és rostot tartalmaznak, így eltelítik a gyomrot, mielőtt kritikus adagot ehetnénk belőlük. A keményítőben gazdag zöldségek, a borsó, a kukorica és a burgonya viszont könnyebben hizlalhatnak.

A "zsírszegény" és a "zsírmentes" felirat további veszélyt jelent az élelmiszerek csomagolásán. "Az emberek azt hiszik, bármennyit fogyaszthatnak ezekből. A normális adaggal ugyan semmi gond, de érdemes tudni, hogy az alacsony zsírtartalomért általában magas cukortartalommal és sok kalóriával kell fizetni, így könnyen elronthatjuk a diétát" - összegezte a Loyola Egyetem dietetikusa.

2012.08.04 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések