Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Túl sok kiló, túl kevés D-vitamin

kategória: Elhízás, Táplálkozás

Az elhízottság D-vitaminhiányhoz vezethet - állapították meg brit tudósok, akik összesen negyvenkétezer ember genetikai adatait elemezték. A University College London munkatársai vizsgálatuk során huszonegy korábbi tanulmányt tekintettek át. A PLOS Medicine című szakfolyóiratban részletesen ismertetett eredményeik alapján a testtömegindex (BMI) minden tízszázalékos emelkedése négy százalékkal csökkenti a szervezetben található D-vitamin mennyiségét. (A BMI egyenlő a testtömeg kilogrammjaival osztva a méterben megadott testmagasság négyzetével). "A tanulmány aláhúzza annak fontosságát, hogy rendszeresen ellenőrizni és szükséges esetén kezelni kell a túlsúlyos vagy elhízott emberek szervezetének D-vitaminszintjét" - idézte a BBC News egészségügyi rovata Eina Hypponent, a vizsgálat vezetőjét.

A kutatók magyarázata szerint az ok az lehet, hogy mivel a D-vitamin a zsírszövetekben raktározódik el, a kövér emberek "megnövekedett raktározási kapacitása" feltehetően megakadályozza, hogy a vitamin bekerüljön a vérkeringésbe.

A D-vitamin fontos szerepet tölt be a szervezetben, tartós hiánya komoly egészségügyi problémákhoz vezethet: csontritkuláshoz, izomgyengeséghez, szív- és érrendszeri panaszokhoz, autoimmun betegségekhez, mell-, prosztata- és vastagbélrákhoz. Feltöltésének természetes forrásai egyes élelmiszerek, például olajos halak, tej, vaj, sajt és tojás, de nagyrészt a napfény hatására termelődik.

2013.02.12 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések