Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Lehetne kevesebb gyógyszerrel?

kategória: Gyógyszerészet, Öregedés

Az idősebbeknek egyre gyakrabban írnak fel több gyógyszert is egyszerre, melyek együttes alkalmazása mellékhatásokkal és romló egészségi állapottal járhat. A Cochrane Library legújabb számából kiderült, hogy igen kevés ismeret áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, miként lehetne elkerülni a nem megfelelő gyógyszerhasználatot, illetve hogyan lehet a lehető legkevesebb hatóanyaggal a legjobb eredményt elérni.

A cikk szerzője, Susan M. Patterson, a belfasti Queen's Egyetem munkatársa szerint a szükségtelen túlgyógyszerezés tehető felelőssé minden tizedik kórházi kezelésért. Akadnak betegek, akik megfelelő módon szedik az idősödés során jelentkező többféle egészségügyi problémára felírt gyógyszereiket. Szép számmal vannak viszont olyanok is, akiknek az orvosa nyakló nélkül állítja ki a recepteket, nemcsak az eredeti betegségre, hanem a gyógyszerek okozta mellékhatásokra is, sőt a mellékhatásokra szedett szerek mellékhatásaira, és így tovább. "Tengernyi recept kerül ki az orvosoktól - mondta el Patterson. - Ahelyett, hogy felülvizsgálnák a kiírt szer hatását és esetleg egy másikat javasolnának, felírnak egy újabbat a mellékhatásra is."

Patterson munkatársaival összegyűjtötte azokat a kutatásokat, melyek a gyógyszerfelírás csökkentésének lehetőségeivel foglalkoztak. Az egyik ilyen kutatás vizsgálta az elektronikus döntéstámogatási rendszer előnyeit. Ez egy számítógépes program, mely automatikusan áttekinti az orvos feljegyzéseit, és javaslatot tesz a terápia fejlesztésére és a hibalehetőségek kiküszöbölésére. Más kutatók a komplex kezelési intervenciók hatékonyságát vizsgálták, melyek a gyógyszeres terápia mellett tartalmaznak még egyéni tanácsadást, az alkalmazott gyógyszerek felülbírálását, csoportos oktatást és konzíliumot.

Patterson és munkatársai arról számoltak be, hogy azok a módszerek működtek leginkább, ahol a gyógyszerészeket is bevonták a multidiszciplináris csapatba a problémamegoldás érdekében. Azt azonban nem lehetett megítélni ezekből a kutatási anyagokból, hogy a terápia átalakítása milyen hatást gyakorolt a betegek állapotára. Csak néhány tett említést arról, hogy kevesebb beteg került kórházba, vagy jobban hatott a gyógyszerük. Arról sem nagyon szóltak, hogy mikor a legjobb alkalmazni az egyéb módszereket: például, hatékonyabb-e az egyszeri, kórházi elbocsátást megelőző, az új gyógyszer felírásakor történő vagy a rendszeres tanácsadás.

2012.05.24 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések