Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Túl sikeres - ez lett a veszte!?

kategória: babaszoba.hu, Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet, Influenza (világ)járvány, Vészhelyzetek, katasztrófák

Emberek millióinak életét mentik meg az oltások, lassan kiszorítanak számos súlyos vagy halálos kórokozót a Földről, ám erről sokan hajlamosak elfeledkezni, és könnyen félrevezethetőek rémhírekkel - ennek hátteréről tartottak előadásokat járványügyi- és médiaszakemberek Budapesten.Mivel az oltások használatával szinte teljesen kiirtottak számos betegséget, másokat pedig rendkívül ritkává tettek, teljesen elmúlt az emberek félelme egyes súlyos, halálos fertőzésektől. Pedig az oltásokat egészen addig nem lehet "elfelejteni", míg az adott kórokozót végérvényesen, bizonyíthatóan el nem tüntették a Föld színéről - mint például a feketehimlőt, amely 1977 óta nem okozott fertőzést a világon.
Van viszont járványos gyermekbénulás, tehát ezt a vakcinát még nem lehet kivonni a forgalomból, mert a világ számos pontján pusztít a vírus, és bizony Európában is volt gyermekbénulás-járvány 2002 előtt.

Az oltás befektetés az egészségünk érdekében! - emelte ki dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Központ igazgatója. Egyetlen fertőző betegség sincs, amit érdemes lenne kipróbálni, ha elkerülhető!

Sokan nem tudják, de a gyógyszergyártóknak nem az oltóanyaggyártás az üzlet, hanem a kialakult betegség gyógyítása. Több profitjuk keletkezik a fertőzésekre kifejlesztett antibiotikumok és antivirális szerek eladásából, illetve a krónikus betegségek kezeléséhez használt gyógyszerekből, mint a betegségeket megelőző vakcinák gyártásából. Téves tehát azt hinni, hogy az oltások a gyógyszer lobbiknak hoznak hasznot. Az oltások hasznát a társadalom látja, hiszen segítségükkel elkerülhetőek többhetes betegségek, súlyos, maradandó károsodást okozó szövődmények és halálozások is - fejtette ki dr. Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ igazgatója.
"A gyerekek fele 8 éves kora előtt meghal. Ez a természet rendje. Minek ezt bolygatni?" Rousseau

Ezt a mondatot is idézte Melles Márta epidemiológus, aki hozzátette, hogy szerencsére voltak, akik mégis bolygatták ezt a problémát, és még élt Rousseau, amikor Pasteur kipróbálta az első oltást himlő ellen - és sikerrel járt.

A magyar lakosság egyébként nem a tűszúrástól fél az oltásokkal kapcsolatban, hanem azok hosszú távú hatásaitól. Ez derült ki abból a felmérésből, amelyet Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója ismertetett.

Pedig éppen nemrég hirdetett ítéletet az amerikai bíróság, hogy semmilyen kapcsolatot nem talált a MMR oltások és az autizmus kialakulása között, és a tanulmányt egykor megjelentető Lancet folyóírat is visszavonta a publikációt. A kétes hírű tanulmányt készítő orvost pedig épp most törölték az orvosi nyilvántartásból, mert a brit Általános Orvosi Tanács (GMC) határozatában kijelentette, hogy az 53 éves Andrew Wakefield "becstelen, felelőtlen és félrevezető módon járt el, miközben a védőoltás, a bélbetegség és az autizmus közötti lehetséges összefüggést kutatta."

Biztató ugyanakkor az oltásokkal kapcsolatban, hogy a Nézőpont Intézet által végzett közvéleménykutatás szerint az előző évekhez képest nőtt azoknak a száma, akik pozitívan vélekednek a védőoltásokról, és a megkérdezettek majdnem fele tovább bővítené az oltások körét.

A védőoltás még mindig az egyetlen hatékony megelőzési módszere számos fertőző betegségnek.
Még most is évente 57 millió ember hal meg fertőző betegségben - mondta Dr. Melles Márta. "Védőoltással azonban évente 6 millió haláleset előzhető meg, valamint 75 ezer gyermek menthető meg a tartós egészségkárosodástól" - hívta fel a figyelmet a szakember.

Jelenleg 26-féle betegség ellen létezik már védőoltás, közülük kettő részben nem fertőző betegség (a rák egy-egy formája) ellen is véd. Jelenleg is számos kutatás folyik, és a szakemberek reményei szerint lesz majd védőoltás a Sclerosis multiplex, az Alzheimer-kór, a HIV, az allergiák, de még a kábítószer-függőség ellen is. Az oltásoknak tehát rendkívül fontos szerepe lesz a jövőben is - mondták el a szakemberek, akik több, oltást támogató médiakampányról is beszámoltak.

Kéky Kira

Hogyan hat a védőoltás? Nézze meg ezen a rövid videón!

2010.06.08 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések