Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tüdőrák: vérből is szűrhető

kategória: Daganatos betegségek, Dohányzás

Egyes gének vizsgálatával vérmintából hatékonyabban kideríthető a korai stádiumú tüdőrák, mint a jelenlegi módszerekkel, tehát CT-vizsgálattal és szövetminta-vétellel.

"Az új teszt a beteg fehérvérsejtjeinek génkifejeződését vizsgálja"- mondta el a kutatás vezetője, Anil Vachani a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa.
"Megállapítottuk, hogy az ezekben a sejtekben található gének típusa alapján el lehet dönteni, jelen van-e a rák" - nyilatkozta Vachani.

A kutatók 44 ismerten korai stádiumú tüdőrákban szenvedő beteget és 52 kontroll személyt vizsgáltak. A kontroll csoport tagjai hasonló életkorú és nemű, azonos rasszból származó és hasonló dohányzási szokásokkal rendelkező személyek voltak. A legmegfelelőbb kombináció megállapítására több géncsoport vizsgálata után került sor. Végül 15 gént választottak ki, melyek együttes elemzése 87 százalékos pontossággal mutatja ki a tüdőrákot. A CT ezzel szemben a vizsgálat esetek 20-60 százalékában talál csomót a tüdőben, állítja Vachani. "Ez a meglehetősen magas fals pozitív arány hosszadalmas után követéses vizsgálatokat, mint például sorozatos CT-ket, PET-vizsgálatokat és szövetmintavételeket tesz szükségessé" - tette hozzá.

A vizsgálat arra enged következtetni, magyarázta, hogy a tüdőrák megváltoztatja a keringő fehérvérsejtek génkifejeződési mintázatát. Vachani reméli, hogy kutatásukat nagyobb szabású klinikai vizsgálattá terjeszthetik ki. "Egy a rákrizikót pontosabban meghatározó diagnosztikus teszt rendkívül értékes eszköz lehet, és gazdasági hatásai is nagyon fontosak, hiszen csökkentené a felesleges operációk, szövetmintavételek és ismételt képalkotó vizsgálatok számát" - fogalmazott. Az eredményekről kedden az Amerikai Mellkas Társaság 2008-as Nemzetközi Konferenciáján számolnak be Torontóban.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.05.21 09:41:37

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Költsünk tudatosan az egészségünkre!

Idősebb korban a krónikus betegségekre felírt gyógyszerek jelenthetik a legnagyobb kiadást - tudatos pénzügyi tervezéssel és néhány ötlettel azonban viszonylag olcsón foglalkozhatunk az egészségünkkel. Hat tippünk a testnek és a léleknek is jót tesz!

tovább


Szponzorált hirdetések