Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gluténmentesség? Csak divat, semmi sem indokolja

kategória: Allergia, Táplálkozás

A gluténmentes étrend követése nem jár előnnyel az átlagos, egészséges felnőtt népesség számára - állítja az Arizonai Állami Egyetem professzora a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics folyóiratban publikált tanulmányában. Glenn Gaesser, az egyetem Egészséges Életmód Kutatóközpontjának igazgatója szerint az utóbbi időben kialakult népszerűsége ellenére a gluténmentes diéta nem hatékony módja a fogyásnak. Sőt, valójában arra utaló tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésünkre, hogy a glutén akár jótékony egészségügyi hatást is gyakorolhat az emberi szervezetre.

Glenn Gaesser és munkatársa, Siddhartha Angadi, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatója leírja tanulmányában, hogy a glutén a búzában, árpában és rozsban megtalálható fehérje. A liszt- illetve gluténérzékenységben szenvedő betegek a hasgörcsök, puffadás és hasmenés elkerülése érdekében tartózkodniuk kell minden gluténtartalmú élelmiszertől. A népesség 1,5 százaléka érintett a rendellenességben, de sokan mások is úgy vélik, hogy jót tesz egészségüknek a gluténmentes étrend.

A kutatók szerint a mára már sok milliárd dolláros, gluténmentes termékeket gyártó iparág valójában téves elven alapul. "Gluténmentes diéta címszó alatt 4,2 millió találatot kapunk a Google keresőben, egyre több sztár követi ezt az étrendet, és több száz könyv jelent meg a témában - mondja Glenn Gaesser. - Fogyást azonban csak a kalóriabevitel csökkentésével lehet elérni. Valószínűleg senkinek sem árt a gluténmentes étkezés, de kutatások bizonyítják, hogy a glutén hozzájárul a vérnyomás szabályozásához, az immunműködéshez, és segítheti az egészséges baktériumflóra kialakulását a bélrendszerben."

A gluténmentes étrend gyakran hízáshoz vezet, mert a gluténmentes termékek több hozzáadott zsírt és cukrot tartalmaznak, mint más termékek. A professzor a tanulmány publikálásakor azt is közzétette, hogy kutatását a Gabonatartalmú Élelmiszerek Alapítványa megbízásából készítette, és bár ezért elfogultsággal is vádolhatják, elemzése során nem talált a szakirodalomban olyan publikált eredményt, ami a gluténmentes étrend előnyeit bizonyítaná. A szakértő szerint túl sokan követik ezt az étrendet megalapozatlan okokból, itt az ideje, hogy végre a tudományos érveket is figyelembe vegyük.

2012.10.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

6 kérdés - ha nyugodtan akar nyaralni

A nyaralás közeledtével sokan napokat, heteket töltenek a készülődéssel, előre ismerkednek a látnivalókkal, ezerszer átgondolják, mit kell feltétlenül becsomagolni. Vajon a biztonságukra, a nem várt kellemetlenségek kivédésére is elég gondot fordítanak?

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések