Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Közkeletű fogyókúrás tévhitek

kategória: Elhízás, Táplálkozás

A súlyvesztéssel kapcsolatos, "kőbe vésett" hiedelmek egy része minden alapot nélkülöz - derült ki az Alabamai Egyetem kutatóinak munkájából. A tudományosan cáfolható feltételezések egyaránt népszerűek a szakirodalomban és a sajtóban is. A New England Journal of Medicine című szakfolyóiratban közzétett munka alapján a következő állítások nem bizonyíthatók.

- Az étrendben és testmozgásban eszközölt apró változtatások állandó és folyamatos fogyáshoz vezetnek.

- Fontos, hogy a kitűzött cél reális legyen.

- A lassú, fokozatos fogyás jobb a nagymértékű gyorsnál.

- Aki készen áll a fogyásra, sikert ér el.

- A testnevelés órák segítenek a gyerekkori elhízás visszaszorításában.

- A szoptatás véd az elhízás ellen.

- Egy szexuális aktus 100-300 kalóriát éget el.

"Szeretnénk felhívni a figyelmet a jelenségre. Még akkor is nehézségekbe ütköztünk az adatgyűjtést illetően, amikor maga az ötlet ésszerűnek tűnt" - mondta David Allison, az intézmény táplálkozással és elhízással kapcsolatos kutatóintézetének vezetője, egyben a tanulmány szerzője.

Ha az emberek magukhoz közel állónak éreznek egy témát, kevesebb kétkedés és kérdés merül föl bennük. "Márpedig enni mindenki szokott" - magyarázta a szakértő, aki aggodalmát fejezte ki, mivel az áltudományos indoklás félrevezetheti a fogyni vágyókat, illetve hátrányosan érinti a közegészségügyet, hiszen olyan programok támogatására ösztönzi a források elosztóit, amelyek igazából nem érdemelnek finanszírozást. "Etikai kötelesség volna, hogy csak tudományosan bizonyítható programokat támogassanak. Jó dolog a lelkesedés, de kizárólag akkor, ha valódi alapja van" - mndta a kutató.

A jelen tanulmány mögött álló kutatócsoport több tudományterületet érintő vizsgálatot végzett, beleértve a táplálkozást, a mozgást, a közegészségügyet, a gyermekorvoslást, az egészségpolitikát és a biostatisztikát. Azokat az állításokat vették górcső alá, melyeket a legelterjedtebbeknek véltek a médiában és a közvélekedésben egyaránt. Majd bizonyítékok gyűjtése után besorolták őket az "igaz" vagy "nem igaz" kategóriába.

Ahhoz, hogy egy feltételezés bizonyosságot nyerjen, irányított és véletlenszerű kísérleteken kellett helytállnia. A szakértők olyan feltételezések nyomába is eredtek, mint a reggelizés fontossága, a kora gyermekkori szokások, a zöldségek és a gyümölcsök értéke, a jojó-effektus, a nassolás, illetve a sétához megfelelő, parkos lakókörnyezet.

"Meglepetésünkre a tudományos normákat szem előtt tartva nagyon alacsony volt a bizonyítható hiedelmek aránya. Még több véletlenszerű kísérletre van szükség ahhoz, hogy árnyaltabb képet kapjunk a témában" - összegezte David Allison, aki szerint a fogyás lényege cáfolhatatlanul a felhasználtnál kevesebb energia bevitele huzamosabb időn keresztül.

2013.02.12 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések