Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tudod, a méhecske, ahogy rászáll a virágra ...

kategória: Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Pszichológia, Szexológia, Várandósság

Ha segítik a szülőket abban, hogyan beszéljenek serdülőkorú gyermekükkel a szexualitásról, az hatékonyan csökkenti a veszélyes szexet a tinédzserek körében - derül ki egy amerikai közleményből.

Sok szülő kínosnak érzi a felvilágosító beszélgetést szexuálisan ébredező, vagy már aktív kamasz gyermekével. Nehezen beszélnek a születésszabályozásról, a szexuális úton terjedő betegségekről és a nem kívánt terhesség következményeiről. A Harvard Egyetem kutatói Mark Schuster vezetésével arra keresték a választ, hogy segít-e a szülőknek túljutni ezen a problémán, ha egy szexuális felvilágosításban jártas szakembertől kapnak tanácsot. 569 amerikai apát és anyát vontak be a vizsgálatba, akiknek gyermekei 11-16 éves korúak voltak. Nyolc héten át tartó nyolcórás programon vettek részt, melyet a munkahelyen szerveztek meg az egyórás ebédszünet ideje alatt. A szülők a program után egy héttel, három, majd kilenc hónappal is kérdőívet töltöttek ki, és ugyanazokat a kérdéseket egy útmutatásban nem részesülő szülőcsoporttal is megválaszoltatták.

Az eredmények szerint egy kis tanácsadás jelentős mértékben segített a szülőknek a szexuális egészség témájú beszélgetések kezdeményezésében, ráadásul a gyerekek magatartására is közvetlen hatással volt. A program kezdete előtt például kevés szülő tanította meg gyermekének az óvszer helyes használatát. Egy héttel a befejezés előtt azonban a serdülők 18 százaléka állította, hogy a szülő megmutatta a lényeget, szemben a kontroll csoport három százalékával. Kilenc hónap elteltével ugyanezek a számok már 25 és 5 százalék voltak. "Tanítottunk nekik egy módszert az egyik héten, és a rákövetkezőn a szülők izgatottan újságolták, hogy sikerült tini gyermekükkel a kapcsolatokról, szerelemről és szexről beszélni" - mondta el Schuster. Csak kevés szülő mutatott hajlandóságot arra, hogy esti vagy hétvégi programon vegyen részt, ezért az ebédidőben történő tanácsadás ideális megoldásnak tűnt.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.07.15 09:34:27

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések