Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tudjon meg mindent az időskori elbutulásról!

kategória: Alzheimer-kór, Neurológia, Öregedés, Új termékek, szolgáltatások

Ismét kapható az Alzheimer-kór és a demencia egyéb fajtái című könyv a SpringMed kiadó gondozásában. A kórt először 1906-ban Alois Alzheimer ismertette. A róla elnevezett kór a központi idegrendszer jellegzetes klinikai és patológiai elváltozásaival, idegsejt-pusztulással járó betegség. Ez a fokozatosan súlyosbodó mentális hanyatlás, pszichés és viselkedési tünetekkel jár, általában 40 év felett jelentkezik.

Ez a típusú elbutulás igen gyakori, világszerte körülbelül 18 millió embert érint. 65 éves kor felett 1 százalék, efölött 5 évente duplázódik a betegek száma. Kockázat fokozók lehetnek a különböző koponyasérülések, pajzsmirigybetegségek, depresszió és a keringés rendellenességei.

A demencia kihat valamennyi agyi funkcióra és többek között az emlékezés, idő és térbeli tájékozódás, logikus gondolkodás leépüléséhez vezet.

Ezeknek a demenciáknak több mint 100 fajtája ismert, kiváltó októl függően. A két leggyakoribb az Alzheimer-kór és a vaszkuláris (stroke, szélütés eredetű) demencia.

A könyvben kérdezz-felelek módján, 258 problémára kaphatunk választ, és gyakorlati tanácsokkal látja el a gondozókat, családtagokat, rokonokat és a téma iránt érdeklődőket.

Az érintett témák:

Mi a demencia és az Alzheimer-kór?
Hogyan diagnosztizáljuk
Kommunikáció és tevékenységek
Gondozás és biztonság a mindennapokban
Ápolók, otthonok, gyógykezelések

Animáció: HáziPatika.com

2009.08.13 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések