Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tudatos Törődés - kezdeményezés a szélütések megelőzéséért

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Magas vérnyomás, Szív- és érrendszeri betegségek

A magas vérnyomás veszélyeinek felismeréséért és megelőzéséért kezdeményezett "Éljen 140/90 alatt!" mozgalom eddigi eredményeiről és a tervezett folytatásáról számoltak be a szakértők sajtótájékoztatójukon.

A kezdeményezés mérhető eredményei közül a legfontosabb, hogy - mint azt dr. Kiss István, a Magyar Hypertonia Társaság elnökhelyettese ismertette -, egy Eger nagyságú város lakosságának, mintegy ötvenezer embernek sikerült elérni és megtartani ezt a célul kitűzött vérnyomásértéket, ennyi ember feje fölül hárult el a súlyos szövődmények közvetlen veszélye.

Idén a Magyar Hypertonia Társaság és a Novartis Hungária Kft. szervezésében, a Magyar Stroke Társasággal együttműködve útjára indul a "Tudatos Törődés" program. Ennek keretében a szervezők a magasvérnyomás-betegség megfelelő kezelésére, és ezen keresztül a stroke (szélütés) megelőzésének gyakorlati megvalósítására figyelnek elsősorban. Csiba László professzor, a Magyar Stroke Társaság elnöke ismertette az ijesztő adatokat: hazánkban évente közel 18 ezren halnak meg stroke-ban, az új megbetegedések száma pedig 50 ezer. A kezeletlen magasvérnyomás-betegség csaknem négyszeresére emeli az agyi katasztrófa vagy stroke kialakulásának veszélyét, másfelől pedig az összes agyvérzés közel 70 százaléka megelőzhető lenne a vérnyomás normalizálásával. A magas vérnyomásban szenvedők háromnegyedénél egyéb társbetegség is jelen van, amelyek közül a leggyakoribb a szív- és érrendszeri megbetegedés, a cukorbetegség vagy a metabolikus szindróma (azaz az elhízás, emelkedett koleszterinszint, magas vérnyomás, emelkedett vércukorszint együttes megjelenése). A legjellemzőbb társbetegségek mellett az esetek 18 százalékában fordulnak elő az agy ereit érintő betegségek.

A Magyar Hypertonia Társaság úgy döntött, hogy ezúttal a stroke megelőzését helyezi Tudatos Törődés programjának középpontjába, és elsősorban az orvosok szakmai képzésére helyezi a hangsúlyt.
A stroke veszélyét nem lehet eléggé komolyan venni: a szélütés után a betegek 13-25 százaléka egy hónapon belül meghal, a túlélők 12 százaléka pedig a betegség után egy évvel is intézeti ápolásra szorul.
Természetesen a megoldás is adott: ha az átlag vérnyomást 2 Hgmm-rel csökkentjük, a stroke okozta halálozás kockázata 10 százalékkal csökken, a megfelelő célvérnyomás-érték elérésével pedig akár a felére is csökkenthető a szövődmények és a halálozás esélye.
A program következő lépéseinek célja, hogy a váróban, a rendelőben és a beteg otthonában egymásra épülő színes, figyelemkeltő betegtájékoztató anyagok segítségével tudatosítsák az orvossal és az asszisztenssel való együttműködés fontosságát, és megvalósuljon a magasvérnyomás-betegségben érintettekkel történő "tudatos törődés".
Természetesen a szakmai munka is zajlik, a tavalyi Tudatos Törődés Orvospályázat után ezúttal a Magyar Hypertonia Társaság a "Tudatos Törődés Asszisztens" pályázatot hirdeti meg.

Kiss Éva

2010.03.05 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések