Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tudatos Törődés - kezdeményezés a szélütések megelőzéséért

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Magas vérnyomás, Szív- és érrendszeri betegségek

A magas vérnyomás veszélyeinek felismeréséért és megelőzéséért kezdeményezett "Éljen 140/90 alatt!" mozgalom eddigi eredményeiről és a tervezett folytatásáról számoltak be a szakértők sajtótájékoztatójukon.

A kezdeményezés mérhető eredményei közül a legfontosabb, hogy - mint azt dr. Kiss István, a Magyar Hypertonia Társaság elnökhelyettese ismertette -, egy Eger nagyságú város lakosságának, mintegy ötvenezer embernek sikerült elérni és megtartani ezt a célul kitűzött vérnyomásértéket, ennyi ember feje fölül hárult el a súlyos szövődmények közvetlen veszélye.

Idén a Magyar Hypertonia Társaság és a Novartis Hungária Kft. szervezésében, a Magyar Stroke Társasággal együttműködve útjára indul a "Tudatos Törődés" program. Ennek keretében a szervezők a magasvérnyomás-betegség megfelelő kezelésére, és ezen keresztül a stroke (szélütés) megelőzésének gyakorlati megvalósítására figyelnek elsősorban. Csiba László professzor, a Magyar Stroke Társaság elnöke ismertette az ijesztő adatokat: hazánkban évente közel 18 ezren halnak meg stroke-ban, az új megbetegedések száma pedig 50 ezer. A kezeletlen magasvérnyomás-betegség csaknem négyszeresére emeli az agyi katasztrófa vagy stroke kialakulásának veszélyét, másfelől pedig az összes agyvérzés közel 70 százaléka megelőzhető lenne a vérnyomás normalizálásával. A magas vérnyomásban szenvedők háromnegyedénél egyéb társbetegség is jelen van, amelyek közül a leggyakoribb a szív- és érrendszeri megbetegedés, a cukorbetegség vagy a metabolikus szindróma (azaz az elhízás, emelkedett koleszterinszint, magas vérnyomás, emelkedett vércukorszint együttes megjelenése). A legjellemzőbb társbetegségek mellett az esetek 18 százalékában fordulnak elő az agy ereit érintő betegségek.

A Magyar Hypertonia Társaság úgy döntött, hogy ezúttal a stroke megelőzését helyezi Tudatos Törődés programjának középpontjába, és elsősorban az orvosok szakmai képzésére helyezi a hangsúlyt.
A stroke veszélyét nem lehet eléggé komolyan venni: a szélütés után a betegek 13-25 százaléka egy hónapon belül meghal, a túlélők 12 százaléka pedig a betegség után egy évvel is intézeti ápolásra szorul.
Természetesen a megoldás is adott: ha az átlag vérnyomást 2 Hgmm-rel csökkentjük, a stroke okozta halálozás kockázata 10 százalékkal csökken, a megfelelő célvérnyomás-érték elérésével pedig akár a felére is csökkenthető a szövődmények és a halálozás esélye.
A program következő lépéseinek célja, hogy a váróban, a rendelőben és a beteg otthonában egymásra épülő színes, figyelemkeltő betegtájékoztató anyagok segítségével tudatosítsák az orvossal és az asszisztenssel való együttműködés fontosságát, és megvalósuljon a magasvérnyomás-betegségben érintettekkel történő "tudatos törődés".
Természetesen a szakmai munka is zajlik, a tavalyi Tudatos Törődés Orvospályázat után ezúttal a Magyar Hypertonia Társaság a "Tudatos Törődés Asszisztens" pályázatot hirdeti meg.

Kiss Éva

2010.03.05 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az oszteoporózis kialakulása, tünetei, kezelése

A kór nevének jelentése: porózus, lyukacsos, üreges csont. A változókorban minden harmadik nő és az időskorúak jelentős része szenved ebben a betegségben. Nőknél négyszer gyakoribb mint férfiaknál. De nem csak a nőket és az idősebb korosztályt fenyegeti.

tovább


Szponzorált hirdetések