Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tű a szembe!

kategória: Gondolta volna?, Szemészet

A gyógyszereket hatékonyan a szembe juttató új technika, mely mikroszkopikus méretű tűket alkalmaz, azon betegek millióinak számára nyújthat reményt, akik olyan gyakori, a látást veszélyeztető szembetegségekben szenvednek, mint a glaukóma (zöld hályog), a maculadegeneráció (sárgafolt elfajulás) vagy a diabéteszes retinopáthia (cukorbetegség miatt kialakuló ideghártya károsodás).
Az amerikai Georgia Műszaki Egyetem és az Emory Egyetem kutatói a "Mikrotűk a szemészeti gyógyszeres terápiában" című előadásukban foglalják össze vizsgálataik eredményeit a nagy-britanniai Királyi Gyógyszerészeti Társaság szimpóziumán.

Kutatásuk során azt vizsgálták, hogyan alkalmazhatóak a mikroméretű tűk a szemészeti gyógyszeres terápiában ún. minimál invazív eljárással. A szembe hatoló tűk csupán fél milliméter mélyen hatolnak be a szem szövetébe. Ez azt jelenti, hogy a tűk nem érnek olyan mélyre, mint a hagyományos tűk, így kevesebb kárt is okoznak. A kis behatolás miatt a módszer helyi érzéstelenítés mellett is alkalmazható.

Ez a technika forradalmasíthatja az olyan szembetegségek kezelési módját, mint a glaukóma, a maculadegeneráció és a diabéteszes retinopathia.
A hagyományos gyógyszerbejuttatási módszerek, mint a szemcsepp, nem elég hatékonyan juttatják be a gyógyszereket a szem hátsó részébe. A hagyományos injekciók viszont invazívak, mivel a tű átfúrja a szem szöveteit. Az ismételt injekciók az általánosan használt tűkkel szintén komoly látási szövődményeket eredményezhetnek.

"A szem az emberi szervezet egyik legérzékenyebb és legsérülékenyebb szerve, és talán a leglenyűgözőbb is egyben. Ablakként működve látjuk rajta keresztül a világot, és az agyba érkező információk négyötödéért felelős." - mondta Samirkumar Patel, a kutatócsoport egyik tagja.

"Noha a kutatás még egy korai fázisban tart, megmutatja, hogy igenis lehetséges mikrotűk segítségével hatékonyan gyógyszert juttatni a szem megcélzott részeibe, mint az anterior és posterior (elülső és hátsó) régiókba. Gyulladás vagy egyéb mellékhatás nem jelentkezett a korai tesztekben. Ez ígéretes hír azok számára, akik egyes látást veszélyeztető betegségekben szenvednek."

A fejlesztés következő fázisa a biztonság megerősítésének további vizsgálata lesz, és a hosszú távú hatások jobb megértése.

Animáció: HáziPatika.com

2008.07.02 08:49:18

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Költsünk tudatosan az egészségünkre!

Idősebb korban a krónikus betegségekre felírt gyógyszerek jelenthetik a legnagyobb kiadást - tudatos pénzügyi tervezéssel és néhány ötlettel azonban viszonylag olcsón foglalkozhatunk az egészségünkkel. Hat tippünk a testnek és a léleknek is jót tesz!

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések