Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az időskori mozgás az életet jelentheti

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Öregedés, Reumatológiai problémák, Sport, sport-egészségügy , Változókor

A fizikai aktivitás idős korban is számos előnnyel jár. A szakértők szerint sosem késő elkezdeni a rendszeres testmozgást, ennek ellenére számos oka van, hogy az idős emberek nem élnek aktív életet.

Dr. William Hall, a Rochester Orvostudományi Egyetem professzora szerint az idős hölgyek szerint a testmozgás nem túl nőies dolog. Egy másik ok, állítja Amy Ashmore, az Amerikai Testnevelési Tanács szóvivője, az eleséstől való félelem. Ashmore, aki az Amerikai Katonai Egyetem (Dél-Nevada) sport- és egészségtudományi professzora, az 55 év felettiek gyakorlataira specializálódott. Az idős kor hatással van az egyensúlyérzékre, emiatt sokan tartanak a fizikai terheléstől.

Hall és Ashmore az idősek motivációjára koncentrált, a versengés például körükben is hatékony hajtóerő lehet. Motiválni lehet őket azzal, hogy új készségeket tanulhatnak meg, legyőzhetik a szomszédot, vagy megdönthetik a rekordjukat.
Néha, amennyiben a pénz nem számít, érdemes az időseket új sporteszközök megvételére bátorítani: elég lehet egy cipő, vagy egy zokni, és máris úrrá lehet lenni a lustaságon.

Ugyanakkor a testmozgás előnnyel jár: csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, hozzájárul a megfelelő súly fenntartásához, és olyan egészségi problémák mellett is hasznos lehet, mint az ízületi gyulladás, a szívbetegség és a cukorbetegség. Ugyanakkor lassítja az öregedési folyamatot, a test karbantartásával az elme is hatékonyabb működésre képes.

Hall és Ashmore ajánlásai szerint mindig az aktuális célra kell koncentrálni ("15 bicepszgyakorlatot kell elvégeznem"), nem pedig a távoliakra ("le kell fogynom"). Érdemes új mérleget venni, olyat amelyik a testzsírszázalékot is mutatja, és rendszeresen ellenőrizni kell a mozgás eredményét. Érdemes a mozgásból társas eseményt csinálni: többen szórakoztatóbb. Külön motiváció lehet a társak legyőzése. Reális célokat kell kitűzni, nem szabad a maratonnal kezdeni: egy héten akár 150 perc mozgás elég lehet - ennél még a házimunka is több időt vesz igénybe.


Videó: HáziPatika.com

2010.08.24 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések