Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Trópusi őrület: dühöngő őrült lesz az emberekből

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Neurológia, Pszichológia

Ha magas a hőmérséklet és közben felhős az égbolt, akkor erőszakhullám söpör végig - ismertették ausztrál szakemberek kutatási eredményeiket.

A Royal Darwin Kórház sebészei elemezték a csonttöréseket, és azt találták, hogy az úgynevezett "mangó-őrület", az extrém időjárásból fakadó feszültség, mely erőszakhullámot von maga után, nem csak szóbeszéd.
Hong Kongban, egy orvosi konferencián mutatták be az analízist, mely szerint a törésekkel kórházban kezelt emberek száma a meleg, ugyanakkor felhős és száraz októberben és novemberben 40 százalékkal magasabb.
"Ilyenkor szüretelik a mangót. Ha lehet kapni mangót, az emberek megbolondulnak" - mondta Dr. Mahiban Thomas sebész.

Ausztrália északi területein az egyik legmagasabb az alkoholfogyasztás és az erőszakos cselekmények száma.
Az arccsonttörések majdnem 90 százaléka erőszakos cselekmények következménye, és ezzel a második helyre zárkóztak fel Grönland mögé, ahol igen hosszú a sötét időszak.
Dr Thomas és munkatársai feltérképezték hónapokra lebontva a 2006-os kórházi felvételeket, és összevetették az arra az időszakra vonatkozó időjárási adatokkal: a hőmérséklettel, páratartalommal, csapadékkal és napsütéssel. Átlag 15-20 esetet regisztráltak havonta, október és november során azonban több mint 30-at.

"A forró éjszakák problémásak, mikor nincs enyhet adó eső, mely csökkentené a feszültséget. Az időjárást nem tudjuk megváltoztatni, de legalább felkészülhetünk a rohamra, ha jön az október" - magyarázta Dr. Thomas.

Dr Mathew Brambling, a Queenslandi Műszaki Egyetem pszichológusa elmondta, hogy a tanulmány eredményei megerősítik más nemzetközi kutatások felfedezéseit, hogy az időjárás, különösen a forróság, és ezzel egyidőben a napsütés, közvetlen napfény hiánya befolyásolja a hangulatot.
Azt eddig is tudták, hogy a forróság idején nő az öngyilkosságok száma, míg a rövidebb, sötét napok befolyásolhatják különböző idegi vegyületek kiválasztódását, mely miatt fokozódik az időjárási viselkedészavar jelensége.
"A trópusi területeken a forróság miatti feszültség hatással van az agyi működésre, ingerlékenységhez és erőszakos viselkedéshez vezethet" - mondta Dr. Brambling.

2010.07.21 15:06:19

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések