Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Traumás emlékek kínozzák a szorongókat

kategória: Neurológia, Pszichiátriai betegségek, Pszichológia

A különböző szorongásos és más pszichiátriai betegségekben szenvedők agyában hibásan működnek az emlékek elfojtásáért felelős agyi áramkörök - állítják a Harvard Egyetem kutatói. A kutatók a betegek agyán végzett funkciós MRI (fMRI) vizsgálatok alapján jutottak erre a megállapításra.


"A major depresszióban, és más stressz okozta megbetegedésekben szenvedők esetében gyakori, hogy traumás emlékek okozzák a szorongást. Mivel a traumás emlékeket a betegek agya nem képes megfelelően elfojtani, azok rendszeresen visszatérnek és kínozzák a pácienseket" - nyilatkozta Dr. Nivedita Agarwal, az egyetem radiológus munkatársa.

Dr. Agarwal és kollégai agyi fMRI vizsgálatokat alkalmaztak, hogy feltárják a prefrontális kéreg és a hippocampus közötti agyi áramkör működési zavarait a szorongásos betegségekben szenvedők esetében.

A vizsgálatok feltárták, hogy a prefrontális kéreg, ami a hippocampus által feldolgozott emlékek elfojtásáért és előhívásáért felelős, jelentős túlműködést mutat a szorongásos megbetegedésekben szenvedők esetében. Így a hippocampusban tárolt nem kívánt traumás emlékek gyakrabban törhetnek felszínre, tovább rontva a szorongásos betegek állapotát.

"Vizsgálataink alapján egyértelmű tehát, hogy az emlékek elfojtásáért felelős agyi áramkör hibájának kulcsa a prefrontális kéregben keresendő - nyilatkozta Dr. Agarwal - A károsodott agyi áramkör miatt az ilyen betegek memóriája is rosszabb lehet, mint egészséges társaiké."

2008.12.08 11:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Társadalombiztosítás által finanszírozott orvosi vizsgáltok

Jelen fejezetben arra vonatkozóan kaphat információt, hogy ki, milyen feltételek mellett, milyen vizsgálatok elvégzését igényelheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásában.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések