Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Traumás emlékek kínozzák a szorongókat

kategória: Neurológia, Pszichiátriai betegségek, Pszichológia

A különböző szorongásos és más pszichiátriai betegségekben szenvedők agyában hibásan működnek az emlékek elfojtásáért felelős agyi áramkörök - állítják a Harvard Egyetem kutatói. A kutatók a betegek agyán végzett funkciós MRI (fMRI) vizsgálatok alapján jutottak erre a megállapításra.


"A major depresszióban, és más stressz okozta megbetegedésekben szenvedők esetében gyakori, hogy traumás emlékek okozzák a szorongást. Mivel a traumás emlékeket a betegek agya nem képes megfelelően elfojtani, azok rendszeresen visszatérnek és kínozzák a pácienseket" - nyilatkozta Dr. Nivedita Agarwal, az egyetem radiológus munkatársa.

Dr. Agarwal és kollégai agyi fMRI vizsgálatokat alkalmaztak, hogy feltárják a prefrontális kéreg és a hippocampus közötti agyi áramkör működési zavarait a szorongásos betegségekben szenvedők esetében.

A vizsgálatok feltárták, hogy a prefrontális kéreg, ami a hippocampus által feldolgozott emlékek elfojtásáért és előhívásáért felelős, jelentős túlműködést mutat a szorongásos megbetegedésekben szenvedők esetében. Így a hippocampusban tárolt nem kívánt traumás emlékek gyakrabban törhetnek felszínre, tovább rontva a szorongásos betegek állapotát.

"Vizsgálataink alapján egyértelmű tehát, hogy az emlékek elfojtásáért felelős agyi áramkör hibájának kulcsa a prefrontális kéregben keresendő - nyilatkozta Dr. Agarwal - A károsodott agyi áramkör miatt az ilyen betegek memóriája is rosszabb lehet, mint egészséges társaiké."

2008.12.08 11:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Itt és így halt meg Antal Imre - megmutatjuk

Hospice Ház: ön milyennek képzeli? Ön szerint mi zajlik a szobáiban? Cikkünkből megtudhatja: a budapesti Hospice Ház miként segít a haldoklókon, és a cikk második oldalán elolvashatja, hogyan töltötte utolsó heteit, hogyan haldoklott Antal Imre.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések